Tudomány zöldövezet

Rengeteg kondorkeselyűt mérgezhettek meg Bolíviában

35 kondorkeselyű pusztult el Bolíviában, a hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben – írja az MTI. A szakértők arra gyanakodnak, hogy a veszélyeztetett faj egyedei mérgezés áldozatául estek. A környezetvédelmi és vízügyi tárca közleménye alapján helyrehozhatatlan kár érte a természetet.

Magin Herrera miniszterhelyettes szerint az elpusztult állatokat az ország déli részén fekvő Ladras Norténél fedezték fel.

Diego Mendez biológus hozzátette, nagyon komoly veszteségről van szó, az eset miatt az andoki kondorok teljes populációjának 0,5 százaléka veszett el.

Világszerte már csak mintegy 6700 példány maradt, a faj egyedszáma pedig folyamatosan csökken.

Rodrigo BUENDIA / AFP

Az andoki kondor vagy kondorkeselyű az Andok hegységben, Dél-Amerika nyugati partjain, illetve Patagóniában fordul elő. Szárnyfesztávolsága 3,5 méter, így az egyik legnagyobb röpképes madár. Az állat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján mérsékelten fenyegetett fajként szerepel.

A hatóságok szerint a dögevőket néhány nappal korábban megmérgezhették meg. „Fennáll a mérgezés lehetősége, vagy a fajt, vagy más állatokat akartak célba venni, de mivel a kondorok dögevők, mérgezett állatok elfogyasztása miatt is elpusztulhatnak” – mondta Mendez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik