Tudomány zöldövezet

Halomra gyilkolják az emlősöket a repülőgépek

Egy új tanulmány alapján egyre több emlőst ütnek el repülőgépek – írja az MTI. A balesetek főként leszállás közben történnek, évente pedig mintegy 68 százalékkal növekszik az ilyen incidensek száma.

A szakértők az ausztrál, kanadai, francia, német, brit és amerikai légi közlekedési hatóságok adatait elemezték. Az eredmények alapján Ausztráliában a denevérek, Kanadában, Németországban és az Egyesült Királyságban a nyulak és a kutyafélék, az Egyesült Államokban pedig a denevérek és a szarvasok válnak a leggyakrabban áldozattá.

Vicki Jauron, Babylon and Beyond Photography / Getty Images

A vizsgált országokban éves átlagban 1,2 és 38,7 esetet jegyeztek fel minden egymillió repülőgépmozgásra.

Csak az Egyesült Államokban 30 év alatt az ilyen balesetekből származó károk meghaladták a 103 millió dollárt.

Samantha Ball, az írországi Corki Egyetem munkatársa szerint a 47 ország által közzétett jelentésekből kiderül, hogy az érintett állatok között egyaránt megtalálni a világ legkisebb emlőseit, például pockokat, illetve a legmagasabbakat, így a zsiráfokat. A balesetek szinte minden méretű emlőst érintenek.

Egy-egy ütközés az utasok biztonságától kezdve a légitársaság gazdaságán át a fajmegőrzési programokig számos területet érinthet. Éppen ezért a hasonló balesetek megelőzése szempontjából elengedhetetlen, hogy felmérjék a fajok összetételét és a helyi faunát a repülőterek térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik