Tudomány koronavírus

A skizofrénia lett a koronavírus miatti halálozás második legfontosabb rizikófaktora

SALIH ZEKI FAZLIOGLU / ANADOLU AGENCY / AFP
SALIH ZEKI FAZLIOGLU / ANADOLU AGENCY / AFP

Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a skizofréniával diagnosztizált emberek háromszor akkora eséllyel halnak bele a koronavírusba, mint azok, akiknél nem jelentkezik ez a mentális probléma – írja a Science Daily. A New York-i kutatás 7400 beteg adatait elemezte, és két értelmezést kínált az eredményekre: a szakértők szerint a skizofréniában szenvedők vagy valamiért fogékonyabbak a vírusos fertőzésekre, vagy pedig az ellátórendszer hibája, hogy kevesebb segítséget kapnak.

A New York Egyetem kutatói felhívták rá a figyelmet, hogy az eredmények, mindegy, mi okozza őket, azt mutatják: a skizofréniában szenvedők nagyobb veszélyben vannak a koronavírus-járvány alatt. Ezzel az információval sok mindent lehet kezdeni,

többek között az oltási tervben is figyelembe lehet venni a sérülékeny csoportot.

A kutatásban vizsgálták az olyan mentális rendellenességeket is, mint például a szorongás, de csak a skizofréniánál látták azt, hogy befolyásolja a koronavírus miatti halandóságot.

A kutatók egyik magyarázata az a jelenségre, hogy a skizofrénia megzavarhatja a betegek immunrendszerét, ami így kevésbé tud védekezni a fertőzések ellen. Két dolgot azonban fontos megjegyezni: egyrészt a skizofrénia egy olyan betegség, amit a szakemberek még mindig próbálnak megfejteni, másrészt könnyen lehet, hogy a skizofréniából adódó viselkedések, életminőség lehet az, ami megnöveli a halálozás kockázatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik