Tudomány zöldövezet

Kiugróan sok emberrel végeztek tavaly cápák

A Floridai Egyetem 2020-as jelentése alapján zsinórban harmadik éve csökken világszerte a cápatámadások száma – írja a Phys.org. 2018-ban 66, 2019-ben 64, tavaly pedig 57 esetről számoltak be, így 2015 óta évi átlag 80-ra csökkent az incidensek száma.

2013 óta ugyanakkor a 2020-as volt a leghalálosabb év.

Tavaly tíz ember halt meg cápák miatt, ez kifejezetten soknak számít az átlag évi négy áldozathoz képest. A végzetes támadások közül hat Ausztráliánál, három az Egyesült Államoknál, egy pedig a Karib-tengeren fekvő Saint-Martin szigeténél történt. A legtöbb incidenst Amerikában regisztrálták, itt 33 esetet írtak le.

Gavin Naylor, a Floridai Természettudományi Múzeum cápakutató programjának igazgatója szerint a 2020-as magas halálozás valószínűleg anomália. „Ez egy drámai kiugrás, de nincs ok a riadalomra” – mondta a szakember.

by wildestanimal / Getty Images

A csapat azokat az eseteket vizsgálta, amikor a cápák természetes környezetükben, emberi provokáció nélkül haraptak. Ez azt jelenti, hogy a halászokat és horgászokat megsebesítő állatokkal például nem számolnak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a koronavírusnak, illetve a csökkenő idegenforgalomnak tudható-e be 2020 alacsony támadásszáma. Érdemes kiemelni, hogy az egészségügy és a hatóságok tavaly meglehetősen kis figyelmet fordítottak az esetek dokumentálására.

2020-ban legalább 16 támadás hátterében álltak fehér cápák, ezek közül hat volt halálos kimenetelű. A faj méretéből és erejéből adódóan általában súlyosabb sérüléseket okoz, mint rokonai.

Arra nincs bizonyíték, hogy a cápák kifejezetten emberekre vadásznának, a támadások jellemzően akkor történnek, amikor a ragadozók zsákmányállatoknak nézik az embereket. Naylorék több olyan drónfelvételt is láttak, melyeken a cápák szörfözőket közelítenek meg, majd az agresszió jelei nélkül távoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik