Tudomány zöldövezet

Széthullott a világ legnagyobb jéghegye

Az Egyesült Államok Jégfigyelő Központja (USNIC) szerint kisebb darabokra hullott a világ legnagyobb jéghegye – írja a Live Science. A szakértők egy ideje számítottak az eseményre, meglepő lehet, de a jégtömeg szétesése jó hírt jelent a régió állatai számára.

Az A-68a jelű jégtömb 2017 júliusában vált le az észak-antarktiszi Larsen C-selfjégről, azóta pedig folyamatosan északi irányba sodródik. A jéghegy eredetileg 6 ezer négyzetkilométeres volt, 2020 áprilisától kezdődően viszont egyre több darab szakadt le róla, múlt héten pedig egy középen húzódó, hatalmas repedés mentén két részre tört. A két nagyobb töredék most tovább zsugorodik az Egyesült Királysághoz tartozó Dél-Georgia-szigetek viszonylag meleg vizeiben.

Monica Bertolazzi / Getty Images

A USNIC szerint eddig összesen 13, csak az elmúlt néhány napban pedig hét darab vált le az A-68a-ról.

A széttöredezés azt jelenti, hogy szép lassan teljesen eltűnik a jéghegy, ami jó hír a térség élővilágának.

A szakértők 2020 novemberében arra figyelmeztettek, hogy ha a jégtömeg megfeneklik a szigeteknél, el fogja zárni a helyi fókák és pingvinek elől a táplálékszerző útvonalakat. Idén januárban az A-68a követte a régió áramlatait, a széteséssel pedig tovább csökkent az állatokra leselkedő veszély.

Bár a jéghegy gyorsan zsugorodik, még valószínűleg lesz mit vizsgálnia azoknak a brit kutatóknak, akik expedíciót terveznek a jégtömeghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik