Tudomány zöldövezet

Világháborús roncsok miatt aggódnak a szakértők

Súlyos fenyegetést jelentenek a környezetre a Lengyelország partjainál nyugvó második világháborús német hajók – írja az MTI. A Fundacja Mare, a Baltikum tengeri ökoszisztémáinak megóvásával foglalkozó szervezet szerint legkevesebb száz olyan roncs van a térségben, amely a természetre súlyos fenyegetést jelentő, hatalmas mennyiségű üzemanyagot tartalmaz.

Az egyik ilyen hajó az 1945-ben elsüllyedt Franken, amelynek maradványai nagyjából 2700 tonna olajat rejtenek a jármű saját üzemanyagán felül.

A roncs tartályainak többsége valószínűleg ép, de ha kiemelés közben megsérülnek, akkor több száz tonna olaj szennyezheti be a vizet és a partokat a Gdanski-öböl közelében.

PhotoStock-Israel / Getty Images

„A német szövetségi kormány tisztában van az ökológiai szennyezés problémájával” – nyilatkozta a PAP lengyel hírügynökségnek a német külügyminisztérium egyik szóvivője. Hozzátette ugyanakkor, hogy az olyan veszélyes anyagok, mint például a nehézolaj hajóroncsokból történő eltávolítására még nincs kipróbált és jól működő módszer. A szóvivő szerint a kiemelésükre irányuló erőfeszítések a veszélyes anyagok hirtelen kiáramlásának kockázatát hordozzák magukban.

Jelenleg nemzetközi kutatócsoportok vizsgálják, hogy miként lehetne eltávolítani ezeket az anyagokat a tengerből komolyabb környezeti károkozás nélkül. Egy másik német hajó, a Puck-öbölben fekvő Stuttgart üzemanyaga 1999 óta szivárog. Egy 2015-ös felmérés alapján a roncs körüli szennyezett terület ötszörösére nőtt a szivárgás felfedezése óta, több százezer négyzetmétert érintő ökológiai katasztrófát okozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik