Tudomány

Elveszett templomegyüttesre bukkantak Kínában

Egy ősi templomkomplexumra bukkantak a Tali városában folyó ásatásokon, Kína délnyugati részén – írja az MTI. A Jünnan tartományi kulturális örökségi és régészeti kutatóintézet szerint a maradványok a Nancsao birodalom korából származnak, amely a Tang dinasztia uralkodása (618-907) alatt jött létre.

A Taliban végzett ásatásokon 14 építmény alapjait tárták fel, 63 kőfalat és 23 csatornát azonosítottak.

A lelőhely keleti részén tégla- és cserépégető kemencéket is felfedeztek. Csu Csunghua, a régészeti projektet vezetője hozzátette, több mint 40 tonna cserepet és mintegy 17 300 más leletet, köztük agyagedényeket tártak fel. Tavaly január és július között a régészeti helyszín 6000 négyzetméteres területén végeztek ásatásokat Tajhótól 600 méternyire. Tajho volt Nancsao állam első fővárosa, miután a pajok egyesítették az Erhaj régióban élő hat törzset.

Az ásatáson a régészek találtak egy cserepet, amelynek felirata arra utal, hogy a templomegyüttes Tajho fontos vallási színtere volt, és feltehetőleg egy buddhista mester maradványait őrizte. Erre utal a szövegben található sarira kifejezés, amely sok jelentéssel bírt, de sokszor használták buddhista ereklyékkel kapcsoltban. A mesterek maradványainak leírásában gyakran szerepelt, hogy kristályos gyöngyöket vagy gyöngyszerű tárgyakat tartalmaztak.

A Nancsao birodalom a mai Jünnan tartományt és Szecsuán, illetve Kujcsou tartomány egy részén feküdt. Tajho volt a régió politikai és kulturális központja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik