Tudomány zöldövezet

Videón a Fővárosi Állat- és Növénykert új lakója

Julian Kaesler / Getty Images
Julian Kaesler / Getty Images

Videóban mutatja be a közönségnek a budapesti állatkert az intézménybe nemrég érkezett nőstény perzsa leopárdot – írja az MTI a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményére hivatkozva. A hároméves példány egyelőre új otthonával ismerkedik.

Banu, a nőstény perzsa leopárd a jászberényi állatkertből érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe december elején. Mivel az intézmény a koronavírus-járvány miatt jelenleg zárva tart, ezért az állatot egyelőre csak videón tudják bemutatni. A fiatal nőstényt a közeljövőben egy 2018-ban Budapestre érkezett hímmel szeretnék összepárosítani.

Mint írják, a párduc néven is emlegetett leopárd (Panthera pardus) eredetileg csaknem egész Afrikában, illetve Ázsia jelentős részén megtalálható volt, de az emberi tevékenység miatt a faj szinte mindenütt visszaszorulóban van. Mivel az egymástól akár több ezer kilométerre fekvő területeken különböző környezeti feltételekhez kellett alkalmazkodniuk a leopárdoknak, a fajon belül helyi alfajok alakultak ki.

Ezek egyike a perzsa leopárd (Panther pardus saxicolor), amely a Kaukázustól, Törökország égei-tengeri partvidékétől, Szíriától és Libanontól kelet felé egészen Pakisztánig terjedő térségben őshonos, de ezen a területen belül mára több kisebb élőhelyfoltra szorult vissza. Mivel a perzsa leopárdok a Kaukázusban és hegyek között is előfordulnak, a hideget, a havat is jól tűrik.

A különböző alfajok közül épp azért nőnek a perzsa leopárdok a legnagyobbra, mert a nagyobb test könnyebben védhető a hideg ellen.

Csökkenő egyedszáma és zsugorodó élettere miatt az alfaj veszélyeztetettnek számít. Természetvédelmi célú állatkerti szaporításukat Európában az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott tenyészprogram hangolja össze. A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2003 óta foglalkoznak perzsa leopárdokkal, így a hazai közönség először a fővárosban láthatott ilyen állatokat. Az elmúlt években hét kölyök nőtt fel sikeresen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik