Tudomány zöldövezet

Hamarosan fordulóponthoz érhetünk a klímaváltozásban

Egy új tanulmány szerint a szárazföldi növények és mikrobák 20-30 év múlva képtelenek lesznek többet elnyelni az emberiség emissziójából, ez pedig fordulópontot jelenthet a klímaváltozásban – írja a Phys.org. A szakértők több mint két évtized adatait használták fel vizsgálatukhoz.

A szárazföldi bioszféra fontos szerepet tölt be a bolygó légzésében, azaz a szén-dioxid oxigénné történő átalakításában. Az utóbbi évtizedekben a növények és mikrobák a fotoszintézis révén több szént vontak ki a légkörből, mint amennyit kibocsátottak úgy tűnik azonban, hogy a felmelegedés hatására ez idővel változni fog. Katharyn Duffy, az Észak-Arizonai Egyetem munkatársa és a csapat tagja felismerte, hogy egy bizonyos hőmérsékleti érték felett a fotoszintézis gyengül. „A Föld egyre növekvő lázzal küzd, és tudjuk, hogy az emberi testhez hasonlóan minden biológiai folyamatnak van egy olyan hőmérsékleti tartománya, amelyben optimálisan teljesít, és amelyen kívül a működés romlik” – mondta.

YASUYOSHI CHIBA / AFP

A kutatóknak elsőként sikerült megállapítani a fotoszintézis hőmérsékleti küszöbét globális megfigyelések segítségével. Az eredmények alapján a szénfelvevés 18 Celsius-fok körül csúcsosodik a gyakoribb, C3 típusú növényeknél, és 28 Celsius-foknál a C és a C4 növények esetében. Ezt az értéket sok helyen már meghaladta a környezet, a felmelegedés miatt azonban tovább fog csökkenni a bioszféra szénelnyelő hatékonysága.

A szakértők úgy gondolják, hogy már a század közepén elérhetjük a fordulópontot.

A drámai átalakulás elsőként éppen a leginkább szénben gazdag ökoszisztémák, így az amazóniai, délkelet-ázsiai, az oroszországi és a kanadai bioszféráknál lesz megfigyelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik