Tudomány zöldövezet

Békára vadászó pókot figyeltek meg

A madagaszkári Sava Regionális Központ, az Antananarivói Egyetem és a Göttingeni Egyetem csapata bizonyítékot talált arra, hogy egy Északkelet-Madagaszkáron őshonos vadászpók békáknak készít csapdát – írja a Phys.org.

A szakértők tanulmányukban azt írják, megfigyeltek egy ízeltlábú, ahogy egy elpusztult békát vonszol be egy levelekből álló struktúrába.

A vadászpókok nem hálójuk, hanem mérgük segítségével kapják el prédáikat. Úgy tűnik, a vizsgált faj a békáknak még csapdát is létrehoz, így könnyítve meg a zsákmány elfogását. Bár a tudomány ismer békákat fogyasztó pókokat, a most felfedezett csapda különlegességnek számít.

Rosita So Image / Getty Images

A kutatók Madagaszkár egyes régióinak élővilágát mérték fel, amikor azonosították a békát fogyasztó pókot. A ragadozó mellett két zsebszerűen, pókselyemmel összeillesztett levelet is találtak. Amikor a szakértők megközelítették az ízeltlábút, az behúzta prédáját a levelek közé.

Később a csapat azonosított hasonló struktúrákat, úgy tűnik, a helyi pókok gyakran támadnak békákra ezzel a módszerrel. Mivel a környezetben egyéb, könnyebben kezelhető anyagok is elérhetőek, nem valószínű, hogy az állatok menedékként hasznosítják a leveleket. A levelibékák a melegebb napokon gyakran keresnek menedéket, a pókok valószínűleg ezt használják ki csapdáikkal.

A szakértők szerint további megfigyelésekre lesz szükség, hogy jobban megértsék a jelenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik