Tudomány zöldövezet

Törpe zsiráfokat figyeltek meg a vadonban

Manoj Shah / Getty Images
Manoj Shah / Getty Images

Az utóbbi években két törpe zsiráfot is felfedeztek Namíbiában és Ugandában – írja az MTI. A legtöbb kifejlett zsiráf 4,5-6 méter magas, de 2015-ben a kutatók egy ugandai vadrezervátumba egy 2,8 méter, 2018-ban pedig Namíbiában egy 2,6 méter magas egyedet figyeltek meg. A komoly meglepetést okozó két törpe zsiráfot decemberben mutatták be egy tanulmányban. Mindkét állat nyaka hosszú, mint normális méretű társaiké, de a lábuk rövid. Állapotuk, az úgynevezett vázdiszplázia (a csontváz rendellenessége) az embereknél és a háziállatoknál is előfordul, de a szakértők szerint igen ritka vadon élő állatoknál.

A kutatók által készített felvételeken látszik, hogy az ugandai zsiráf lábai vastagok és izmosak.

Sajnos semmi haszna ebből. A zsiráfok azért nőnek magasra, hogy elérjék a legmagasabb fák koronáját

– mondta Julian Fennessy, a különleges zsiráfokat vizsgáló alapítvány társalapítója. Mint hozzátette, a törpe példányok valószínűleg szaporodni sem képesek, mert fizikailag nem tudnak kapcsolatba kerülni magasabb társaikkal.

Az elmúlt 30 évben mintegy 40 százalékkal, 111 ezerre csökkent a zsiráfok egyedszáma. A jelenség hátterében főleg élőhelyük szűkülése és feldarabolódása áll, mivel az emberi tevékenység miatt kiszorulnak korábbi területeikről. A helyzetet tovább rontja az orvvadászat és a klímaváltozás is. Bár a természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően az elmúlt évtizedben elkezdett javulni az állatok helyzete, segítségre lesz szükségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik