Tudomány koronavírus

Megkezdődött a Moderna vakcinájának európai kiszállítása

JOEL SAGET / AFP
JOEL SAGET / AFP

A Covid-19 vakcina kiszállítása az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiba 2021. január 11-én, hétfőn vette kezdetét. Minden szállítmányt a Kuehne+Nagel, a világ egyik vezető logisztikai társasága juttatja el a helyszínekre az európai gyógyszerellátó központból.

Kapcsolódó
Az Európai Bizottság engedélyezte a Moderna vakcináját
Ez a második vakcina, amit az Európai Unión belül használni lehet.

Dan Staner, az Moderna EMEA régióért (Európa, Közel-Kelet, Afrika) felelős elnök-helyettese így kommentálta a hírt: „Fontos mérföldkőhöz érkeztünk el és büszkék vagyunk arra a szerepre, amelyet a Moderna vakcinája betölt a járvány elleni küzdelemben Európában.

Az oltóanyag európai szétosztása az elmúlt tíz év egyik legnagyobb logisztikai feladata lesz,

amelyet a Modernának most meg kell oldania. Minden elismerésem azoké az elkötelezett csapattagoké, akik segítettek bennünket ideáig eljutni és rendkívül hálás vagyok az összes partnerünknek, a beszállítóinknak és az Európai Bizottságnak a segítségükét és a támogatásukért, amelyet az elmúlt időszakban megkaptunk tőlük.”

Az Európai Unió az összes tagállama nevében első körben 80 millió adag oltóanyagot vásárolhat a Modernától, és további 80 millió adagot igényelhet. A magyar kormány összesen 17,5 millió adag oltóanyagot foglalt le az uniós beszerzés részeként, ebből 1 millió 744 ezer adagot a Modernánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik