Tudomány koronavírus

A magyarok harmada nem kér a koronavírus-védőoltásból

David Himbert / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
David Himbert / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az IDEA Intézet 2020. november 30. és december 4. között készített reprezentatív  közvélemény-kutatása szerint a koronavírus elleni oltásokkal szemben relatíve nagy a bizalmatlanság (35 százalék), és az is látható, hogy eltér a megítélése a különböző országok fejlesztésében létrejött vakcináknak. Míg az ellenzéki szavazók bizalma nagyobb a német oltóanyaggal szemben (31 százalék), addig a kormánypárti szavazók nagyobb arányban tudják elfogadni az oroszt is (20 százalék). Különösen érdekes ez annak fényében, hogy

a teljes népesség körülbelül egynegyede választaná a német fejlesztést, és csak 7 százaléka az oroszt, illetve a britet.

Ha amerikai oltóanyagról van szó, akkor már jobban megoszlik a támogatottság: az összes megkérdezettnek csak 11 százaléka bízik ebben, míg a Fidesz-KDNP szavazóknál az arányuk 7, az ellenzékieknél 14 százalékos – írja a Napi.hu.

Nathan Laine / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Bár a magyar kormány sokszor ellentmondó és nem kielégítő tájékoztatást ad a koronavírus-járványról és a vakcináról, a megkérdezettek tudatos megoldásokat részesítenek előnyben. Ez látszik a társadalmi együttműködés és a szolidaritás vonatkozásában: a kormánypárti és ellenzéki szavazók többsége is az egészségügyi és a szociális dolgozóknak biztosítaná elsőként a lehetőséget a védőoltásra.

Korcsoportok szerint a legérdekesebb, hogy pont a 60 évesnél öregebbek körében vannak a legkevesebben, akik az időseknek és a krónikus betegeknek adnának elsőként az oltásból: mindössze 11 százalékuk tenne így, miközben a 18-39 évesek esetében 30, a 40-59 éveseknél 27 százalék szerint lenne ez a racionális elsődleges lépés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik