Tudomány koronavírus

Az Európai Bizottság engedélyezte a Moderna vakcináját

Paul Hennessy / NurPhoto / AFP
Paul Hennessy / NurPhoto / AFP

Most már két koronavírus elleni vakcinával lehet oltani az Európai Unión belül: az Európai Bizottság engedélyezte az amerikai Moderna oltóanyagát is. A Bizottság feltételes forgalombahozatali engedélyt adott ki a vakcinára.

Kapcsolódó
Hosszú távú védelmet adhat a Moderna vakcinája
Újabb információk derültek ki a Moderna koronavírus elleni vakcinajelöltjéről.

Mi is megírtuk, hogy ma korábban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt tanácsolta a Bizottságnak, hogy engedélyezze a vakcinát. Az EMA december 21-én engedélyezte a Pfizer és német partnere, a BioNTech által kifejlesztett vakcinát, amelyet a múlt hét óta alkalmaznak az uniós tagállamokban.

Az EU már 160 millió adag vakcinát rendelt be a Modernától, a disztribúcióhoz már csak az engedélyre kell várni. A Moderna oltóanyaga is hasonló mRNS-technológián alapul, mint a Pfizeré.

Az Európai Unió az összes tagállama nevében első körben 80 millió adag oltóanyagot vásárolhat a Modernától, és további 80 millió adagot igényelhet.

A magyar kormány összesen 17,5 millió adag oltóanyagot foglalt le az uniós beszerzés részeként, ebből 1 millió 744 ezer adagot a Modernánál – közölte az ATV megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik