Tudomány zöldövezet

Egyre zöldebbé fog válni az Antarktisz

Egy új vizsgálat alapján a következő évtizedekben jelentősen megváltoztathatja a klímaváltozás az Antarktisz növény- és állatvilágát – írja az MTI. A sarkvidéki vizek felmelegedésével a mérsékeltebb régiókban élő fajok vándorolhatnak be a területre, ami kezdetben növeli a fajok sokszínűséget, más élőlények azonban idővel eltűnhetnek.

A bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) vezette AnT-ERA nemzetközi projekt kutatói az elmúlt tíz évben született több száz, az Antarktiszról szóló publikációt elemeztek. A szakértők szerint az elkövetkező időszakban a mohák és zuzmók megjelenése miatt az antarktiszi nyár során erőteljes zöldülést figyelhetünk majd meg. A folyamatos melegedés problémát jelent a szélsőségesen alacsony hőmérséklethez szokott fajok számára. „Arra számítunk, hogy az ilyen fajok az Antarktisz utolsó megmaradt nagyon hideg területeire vonulnak vissza.

Ez azt is jelenti, hogy ezeket a régiókat védelem alá kell helyezni a fajok megőrzése érdekében

– mondta Julian Gutt, az AWI projektvezetője.

PHOTOSTOCK-ISRAEL / SCIENCE PHOTO / PSI / Science Photo Library via AFP

A tengerjég csökkenése miatt az Antarktisz vizeiben erőteljesebbé válik az algák növekedésének mértéke is. Becslések alapján az algák 25 százalékkal több szén-dioxidot vehetnek fel a légkörből, ha a terület vizei a jövőben teljesen jégmentesek maradnak a nyár folyamán.

Általánosító kijelentéseket ugyanakkor nem lehet tenni a szakértők szerint. „Az általunk elemzett publikációk világossá teszik, hogy a helyzet geográfiailag nagyon különbözően alakul” – nyilatkozta Gutt. A szakértők azzal számolnak, hogy az évszázad végéig a térség vizei tovább savasodnak, ezért elsősorban azok az élőlények lesznek veszélyben, amelyek meszes héjat növesztenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik