Tudomány zöldövezet

Besárgulnak és bezöldülnek Amerika folyói

Egy közelmúltban megjelent tanulmány alapján az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államok nagyobb folyói fokozatosan sárgultak, illetve zöldültek be – írja a Live Science. A szakértők 235 ezer műholdas felvételt vizsgáltak, melyeket 1984 és 2018 között gyűjtöttek be a NASA és az Egyesült Államok Geológiai Intézetének Landsat programjában. Az adatok alapján a kutatók egy interaktív térképet is készítettek.

John Gardner, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa szerint a legtöbb folyó fokozatosan színeződött el, a változás pedig emberi szemmel nem érzékelhető.

Mint mondta, a leggyorsabban átalakuló vizeknél okolható a legnagyobb eséllyel az ember az elszíneződésért.

130920 / Getty Images

A folyók színe a vízben lévő üledék, alga, szennyeződés és oldott szerves anyag mennyiségétől függően nagyon változatos lehet. Nagy általánosságban megállapítható, hogy a több alga vagy a kevesebb üledék zöldre, míg a sok üledék sárgára színezi a folyókat.

A vizsgált vizek több mint 55 százalékának színe idővel átalakult, egyértelmű trendet viszont nem figyeltek meg. Északon és nyugaton a folyók zöldebbé, míg keleten sárgábbá váltak. Gardner szerint az adott folyótól függ, hogy a jelenség aggasztónak mondható-e. Az átalakulások hátterében sok esetben természetes tényezők állnak, az elszíneződés pedig nem feltétlenül tartós.

A kutatók szerint további vizsgálatokra lesz szükség, hogy kiderítsék, a folyók színe mennyit árul el a helyi élővilág állapotáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik