Tudomány zöldövezet

Elképesztő károkat okozott idén a klímaváltozás

Sokan úgy tekintenek a klímaváltozásra, mint egy távoli problémára, amely csak a jövő generációit érinti majd. A kutatók ugyanakkor úgy vélik, hogy az éghajlat átalakulása már most érezteti hatását, többek között a szélsőséges időjárási események befolyásolásával.

A Christian Aid civil szervezet jelentésében tíz olyan időjáráshoz köthető katasztrófát mutat be, melyek idén történtek – írja a BBC. A csapások több ezer ember halálát okozták, és elképesztő anyagi károkat idéztek elő.

A szakértők szerint a katasztrófák erejét nagyban növelte az éghajlatváltozás.

Az eseményekből hat Ázsiában történt, Kínában és Indiában az áradások több mint 40 milliárd dollár kárt okoztak. A katasztrófák ugyanakkor világszerte pusztítottak, az Egyesült Államokban például a hurrikánok és a tüzek jelentettek gondot, Afrikában pedig a hatalmas sáskajárásoknak voltak kedvezőek a körülmények.

JOSH EDELSON / AFP

A kutatók szerint a klímaváltozás már most befolyásolja az extrém időjárási eseményeket, a jövőben pedig még több szélsőségre számíthatunk. Sarah Perkins-Kirkpatrick, az Új-Dél-Walesi Egyetem klímakutatója kiemelte, az éghajlati átalakulás hatásait végül nem az átlag megváltozásában, hanem a szélsőségekben fogjuk megérezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik