Tudomány zöldövezet

Veszélyes anyagokat találtak a Mount Everestnél

A vízlepergető ruházatokhoz használt, egészségre ártalmas szintetikus anyagokat találtak a hóban a Mount Everest, azaz a Csomolungma közelében – írja az MTI. Ezek az ember által előállított perfluoralkil és polifluoralkil vegyületek (PFAS) különböző egészségi problémákat, így magas koleszterinszintet, elhízást, daganatos megbetegedést és születési rendellenességeket okozhatnak.

Kimberley Miner, a Maine-i Egyetem Klímaváltozási Intézetének kutatója és a csapat tagja szerint az anyagok kockázatot jelenthetnek a túrázókra, hegymászókra és a helyi lakosokra, akik a környék vizét fogyasztják.

Újabb vizsgálatok alapján az is elképzelhető, hogy a magas PFAS-szint elnyomja az immunrendszert, és növeli a COVID-19 kockázatát.

zhengjie wu / Getty Images

A Mount Everest térségében kimutatott szennyezés azt mutatja, hogy az ember mindenhol szétszórja ezeket a vegyületeket. A vízlepergető ruházatokat készítő vállalatok már jelezték, hogy felhagynak a hasonló anyagok használatával. A vegyületeket egy 2019-es tudományos expedíció során gyűjtött hó- és az olvadékvízmintákban mutatták ki, amelyeket a hegymászók táborainál húzódó Kumbu-gleccserből vettek, illetve 8400 méter magasságban. Miner szerint először elemezték az Everest hó-és olvadékvízmintáit PFAS-t keresve, és bár a minták a nepáli oldalról származnak, mégis mindenhol jelen vannak.

„Mind az én PFAS-kutatásom, mind a Mount Everest térségében mikroműanyagokat feltáró vizsgálatok megmutatják, hogy az ember ott hagyja látható és mikroszkopikus hagyatékát bárhol, ahol megfordul. El kell gondolkodnunk azon, milyen a kölcsönhatásunk a környezettel, milyen termékeket használunk, és hogyan fogjuk helyrehozni a vegyi szennyezéseket – hangoztatta.

Szakértők egy csoportja egy novemberben közzétett tanulmányban jelentette be, hogy valószínűleg hegymászók ruházatából vagy felszereléséből származó mikroműanyagot találtak a Mount Everest halálzónájában, 8440 méter magasságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik