Tudomány zöldövezet

Halak segítségével vadászó polipokat figyeltek meg

Michele Westmorland / Getty Images
Michele Westmorland / Getty Images

Egy friss tanulmányban a szerzők egy különös jelenséget mutatnak be. A csapatnak sikerült dokumentálnia, ahogy polipok látszólag bármiféle ok nélkül halakat ütnek meg – írja a ScienceAlert.

A viselkedés hátterében valójában a polip és a hal együttműködő vadászata áll.

Eduardo Sampaio, a Lisszaboni Egyetem tengerbiológusa szerint előfordul, hogy a polipok és a halak közösen vadásznak, ilyenkor kihasználják egymás morfológiáját és stratégiáját. Az összefogás során olyan viselkedések jelennek meg, melyeknek célja a partner kontrollálása.

Sampaio és kollégái az Octopus cyanea és több, a Vörös-tengerben előforduló halfaj esetében figyelték meg az együttműködést. A szakértők úgy gondolják, hogy az ütésnek konkrét célja van az állatok közötti interakciókban, feltételezhetően a halak mozgását szabályozza. Bizonyos esetekben a polip akkor is odacsaphat, ha az adott hal nem hajlandó együttműködni, néha azonban úgy tűnik, hogy az ütésnek nincs semmi funkciója.

A kutatók szerint még rengeteg a kérdés a különleges viselkedéssel kapcsolatban. A csapat célja éppen ezért az, hogy tovább tanulmányozza a jelenséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik