Tudomány zöldövezet

Hatalmas darab szakadt le a legnagyobb jéghegyről

A Copernicus Légkörfigyelő Szolgálat Sentinel-3 műholdjának felvételei alapján egy hatalmas jégtömb vált le az Atlanti-óceán déli részén sodródó A-68a jelű jéghegyről – írja az MTI. A műhold 2017-es leszakadása óta követi a jéghegy útját – az A-68a az Antarktiszról vált le. Az elmúlt hetekben a jéghegy aggasztóan közel került a Déli-Georgia szigethez, az Európai Űrügynökség (ESA) közleménye szerint a szakértők attól tartanak, hogy megfeneklik a part menti sekély vizekben, és veszélyeztetni fogja a térség gazdag élővilágát.

A most letört jégtömb megközelítőleg 18 kilométer hosszú, területe mintegy 140 négyzetkilométer.

A nagyjából nagykanizsányi jégdarab a műholdas képeken is jól látható az A-68A mellett, amely 2017-es leválásakor a világ legnagyobb jéghegyének számított.

Az új jégtömb igen nagy, és valószínűleg az A-68d jelet kapja meg az amerikai Nemzeti Jégközponttól. A jéghegy két letörött jégdarabját korábban A-68b-vel és A-68c-vel jelölték.

Brett Phibbs / Image Source / AFP

Az A-68a jéghegy 150 kilométer hosszú, mintegy 4 ezer négyzetkilométeres és több százmilliárd tonna tömegű. Viszonylag kis, legfeljebb 200 méteres mélységre merül, ez azt jelenti, hogy mielőtt megfeneklene, egészen Déli-Georgia partjáig sodródhat. A szakértők szerint a szárazföldhöz ilyen közel kerülő jéghegy súlyos hatással lehet az ott élő ragadozók táplálékszerzésére.

A hét elején bejelentették, hogy a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) vezetésével expedíció indul a térségbe a James Cook kutatóhajón, hogy megvizsgálja a jégóriást. Víz alatti robotműszereket és mintavevő eszközöket fognak használni, hogy felmérjék, hogyan befolyásolja környezetét a jégtömeg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik