Tudomány

Ürüléket kennek a bejárathoz a méhek

Tiziana Annesi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Tiziana Annesi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Észak-amerikai terjedése okán a közelmúltban többször is írtunk a Kelet-Ázsiában honos óriás lódarazsakról. Jókora testméretük, és ebből következően jelentős mennyiségű mérgük miatt a közvélemény irtózik tőle, pedig ránk nézve semmivel nem veszélyesebb, mint más lódarazsak.

Az Egyesült Államokban is elsősorban a háziméhek védelmében igyekeztek sci-fibe illő akcióval megszabadulni egy fészküktől. Az óriás lódarazsak ugyanis néhány tucatnyian több ezres méhcsaládokat képesek lemészárolni, hogy hozzájuthassanak egyik fő táplálékukhoz, a méhlárvákhoz.

Kapcsolódó
Kétszáz királylány volt a darázsfészekben
Az óriás lódarazsak amerikai terjedését lehetetlennek tűnik megállítani, egy másik, ugyancsak ázsiai lódarázs pedig már elindult Magyarország felé.

Ürülék a kapu elé

Invazív fajként új területeken megjelenve tényleg jókora pusztítást tudnak okozni, őshazájukban azonban a méhek már kifejlesztették védelmi stratégiáikat. Alább a már ismert „megfőzős” technikát is bemutatjuk, de előbb az újdonság.

Heather Mattila, a massachusettsi Wellesley College entomológusa és kutatócsoportja vietnami mézelő méheket tanulmányozva elsőként vizsgálta meg a kaptárak bejáratánál Délkelet-Ázsiában több helyen is látható fekete anyagot. A National Geographic cikkéből kiderül,

a méhek más állatok, például csirkék és szarvasmarhák ürülékével vonják be kaptáraikat, mert a trágya távol tartja a lódarazsakat.

Megfőzik, megfojtják

A már említett, ismert stratégia a méhek közös fellépésén múlik. Beengedik a kaptárba a darazsak felderítőjét, majd labdát formálnak a betolakodó körül, a gömb közepén hőt generálnak és szén-dioxiddal árasztják el: »megfőzik« és megfojtják a darazsat.

Hosszú együttélés során kifejlesztett védelem, ám azokon a területeken, ahol a „méhgyilkos” fajok hirtelen bukkannak fel, a mézelő méhek teljesen védtelenek ellenük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik