Tudomány

Aggasztóan alakul az időjárásunk

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A hétvégén, valójában már péntektől hazánk az észak-déli irányú meridionális áramlás „felszálló ágába” került, déli irányból szokatlanul enyhe levegő érkezett fölénk. Mindezt egy Délnyugat-Európában örvénylő ciklonnak köszönhettük, és még mindig a hatása alatt vagyunk még akkor is, ha az idő hűvösebbre és csapadékosabbra is fordult.

A hétvége extrém magas hőmérsékletekkel telt, ahhoz képest most valóban úgy érezhetjük, milyen hideg lett. Csakhogy december közepéhez közelítve egyáltalán nincs hideg

– jegyzi meg Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Sok eső

Az év ezen részében a legmelegebb, délutáni órákban 2-7 Celsius-fok az átlag, a héten ez nagyjából így is alakul. Az éjszakai lehűlés mértéke viszont sötétre festi az összképet: ilyenkor már országosan -2, -3 fokos fagynak kellene lennie hajnalonként, ám most a hőmérséklet csak egyes kis területeken süllyed 0 fok alá, sok helyen +4, +5 fokot mérhetünk.

Így pedig az országos napi középhőmérséklet jó 4-5 fokkal van az átlag felett.

A délnyugati ciklon december 12. magasságáig őrzi pozícióját, vagyis egész héten fenti hőmérsékleti értékekkel számolhatunk, holnaptól pedig jókora eső is a nyakunkba szakad. A csapadék zöme szerdán, de főleg csütörtökön várható, utána kisebb esők bárhol és bármikor előfordulhatnak.

Hidegfront és szürkeség

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése alapján a jövő héttől, pontosabban 15-16. környékén egy hidegfront elzárja a ciklon útját, megszűnik a csapadék. Némi lehűlés is érkezik, az éjszakák már fagypont alatt alakulnak, és ide közelítenek a nappali hőmérsékletek is.

Sőt, itt-ott kevés hó is hullhat. A hidegfront nyomában anticiklon telepszik térségünkre, visszatér a szürke, ködös, „szmötyis” idő némi szitálással, de komolyabb csapadék nélkül.

A következő hidegfront jelen állás szerint december 23-24. körül érkezik, ráadásul olyan szituációban, amellyel együtt járhat havazás is: a legnagyobb eséllyel az északkeleti országrészben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik