Tudomány

Különös eső hullott Magyarországra

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Egészen érdekes jelenségeket produkált a csütörtöki időjárás azon egyszerű ténynek köszönhetően, hogy felszíni nyomáson a víz 0 Celsius-fokon megfagy, folyékonyból szilárd halmazállapotúvá válik. Hazánkban pedig mínuszokkal, de legalábbis fagypont közeli értékekkel indult a nap, az eső pedig a két halmazállapot között táncolt.

A Dunántúl nyugati részén, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, illetve Somogy és Veszprém megye egyes részein kitartóan hullik az ónos eső, aminek csak a késő délelőtti, déli órákban vetett véget a felmelegedés. És nem is mindenhol. A három legnyugatibb megyénkre délelőtt másodfokú, narancs figyelmeztetés volt érvényben az ónos eső miatt, míg a legkeletibb országrész kivételével máshol elsőfokú volt a figyelmeztetés – az aktuális állapotról itt tájékozódhat.

Ilyenkor a levegő hőmérséklete a magasban pozitív tartományban van, a felszínen viszont nulla fok alatti a hőmérséklet. A csapadék esőként éri el a talajt, és azonnal ráfagy a földre, a tereptárgyakra

– magyarázza a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Minél tovább áll fenn ez a különbség, annál vastagabb jégpáncél borítja a tájat.

Fagyott eső és jégeső

Sokan azonban arra lehettek figyelmesek, mintha kisebb kavicsok potyognának az égből, úgy hullanak a kisebb jégdarabok. Jégeső, gondolhatnánk, pedig nem az, hanem fagyott eső – nagy a különbség. Ez esetben a felszínközeli levegő hőmérséklete 0 fok alatti, felette enyhébb légréteg húzódik, majd még feljebb, ahonnan a csapadékot adó rétegfelhőzet húzódik, ismét a fagy az úr.

A fagyott eső hópehelyként indul, „útközben” felolvad és esőcseppé válik, majd mielőtt földet érne, kis jégtömbbé fagy.

Tipikus téli jelenség, ellentétben a kizárólag a meleg évszakokban kialakuló, sokkal dinamikusabb jégesővel. Ilyenkor gomolyfelhőből indulnak a csapadékrészecskék a gravitációnak engedelmeskedve, csakhogy a felmelegedett talajról érkező feláramlás „visszalöki” őket: mintha a földről fújna a szél a felhő felé.

A cseppek a felhőben fel és le cirkulálnak, miközben egyre több rétegben fagy rájuk a víz, ha egy ilyen jégdarabot szétvágnánk, a hagymához hasonló héjas szerkezetet látnánk. Mindez addig folytatódik, amíg elég nagyra nem híznak, hogy a rájuk ható gravitációs vonzás legyőzze a feláramlást.

A szakember kiemeli, a feláramlás sebessége elérheti a 70-80 m/secundumot, a nagyobb darabok akár 30-40 „héjból” is állhatnak, ezek jó 10-15 centiméter átmérőjű jégtömbökként zuhanhatnak közénk.

Felmelegedés jön

Holnaptól aztán jelentős változás indul, hétvégére pedig már igazán enyhe idő köszönt ránk sok esővel.

Kapcsolódó
Időjárás: megjön a tavasz a Mikulással
Pár napig erősebb mínuszok lesznek, több helyen havazni fog, majd hosszú időre beköszönt a tavasz. Sok esővel.

A Kiderül.hu előrejelzése szerint hosszabb-rövidebb napos időszakok főleg a Tiszántúlon lehetnek, másutt inkább közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, hajnalban főként nyugaton, délnyugaton kialakulhatnak ködfoltok. A déli órákig elsősorban a nyugati és a középső országrészben várható szórványosan eső, hajnalban, reggel néhol még fagyott eső, ónos eső is előfordul, ám délutántól számottevő csapadék nem valószínű.

A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, a Kisalföldön, illetve a Dél-Alföldön időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, de délkeleten néhol 9, 11 fokot is mérhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik