Tudomány zöldövezet

Krokodilokkal teli tóból kell kimenekíteni a zsiráfokat

Zsiráfokat kell kimenteni egy kenyai szigetről – írja az IFLScience. Az országban a veszélyeztetett Rotschild-zsiráfok mintegy 800 példány él, ez a teljes egyedszám fele. Az állatokat 2011-ben költöztek be a Baringo-tavon fekvő Longicharo-szigetre, a helyi áradások azonban most veszélybe sodorták a példányokat. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a tóban jelentős krokodilpopuláció él.

Bár a vadőrök egy ideig még el tudták látni a zsiráfokat, a természetvédelmi szervezetek végül úgy döntöttek, ki kell telepíteni a veszélybe került állatokat a szigetről.

A szállítás nem könnyű feladat a zsiráfok testfelépítése miatt, ezért a csapat speciális tutajokat épített a példányoknak. A szakértők hónapokon át készítették fel az állatokat az utazásra, például arra, hogy fejükön csuklyát kell majd hordaniuk a hajózás alatt.

Diana Robinson Photography / Getty Images

Elsőként egy Asiwa nevű kifejlett nőstényt szállítottak el a szigetről, az állatnak nyugtatót adtak a nagyjából 1,5 kilométer hosszú út előtt. A csapatnak sikerült kiementenie az élőlényt, a terv az, hogy a többi egyedet is áttelepítsenek. Az új otthonuk egy kifejezetten a zsiráfok számára létrehozott terület lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik