Tudomány zöldövezet

Jelentősen csökkent Európa kibocsátása

Az Európai Unió üvegházgáz-kibocsátása 2019-ben három évtizedes minimumra csökkent – írja az MTI az Európai Bizottság éves éghajlat-politikai jelentésére hivatkozva. Az emissziók 24 százalékkal estek vissza az 1990-es szinthez képest, az unió 27 tagállamában az előző évhez viszonyítva 3,7 százalékkal csökkent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, miközben a GDP 1,5 százalékkal nőtt.

Tavaly az előző évhez képest 9,1 százalékkal, azaz mintegy 152 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel volt kevesebb a kibocsátás.

A csökkenést különösen a villamosenergia-ágazat idézte elő, ahol a kibocsátások közel 15 százalékot estek vissza, elsősorban azért, mert a szénalapú energiatermelés helyébe a megújuló energiaforrásokból és a gázerőművekből származó energiatermelés lépett.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az ipari kibocsátások közel 2 százalékkal mérséklődtek. A légi közlekedésből származó hitelesített emissziók ezzel szemben visszafogott ütemben növekednek: 2018-hoz képest 1 százalékkal, azaz mintegy 0,7 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel nőttek. A közlekedésből, az épületekből, a mezőgazdaságból és a hulladékgazdálkodásból származó kibocsátások nem változtak jelentős mértékben a 2018-as szinthez viszonyítva.

A bizottság szerint az adatok azt mutatják, hogy a gazdaság valamennyi ágazatában fokozni kell az erőfeszítéseket, hogy az Európai Unió 2050-ig elérje a klímasemlegességre vonatkozó közös célokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik