Tudomány zöldövezet

Különleges, fehér pingvint találtak a Galápagos-szigeteken

A Galápagos Nemzeti Park szerint egy ritka, fehér pingvint fedeztek fel a szigeteken – írja az MTI. A szakértők úgy vélik, hogy az állat esetében a leucizmus nevű genetikai állapot okozza a fehérséget.

Ez az élőlény tollazatának vagy szőrzetének pigmenthiányához vezet, de nem hat a szem színére – többek közt ebben különbözik az albinizmustól.

A park munkatársai szerint ezek az állatok ellenállóbbak a napfénnyel szemben.

A diagnózist csak genetikai elemzés segítségével lehet felállítani. Albínó és leucisztikus állatokat, például cápákat, gekkókat és madarakat már megfigyeltek a Galápagos Nemzeti Parkban, de ez az első alkalom, amikor pingvinnél észleltek ilyen genetikai rendellenességet.

Jimmy Patino / PARQUE NACIONAL GALAPAGOS / AFP

A ritka egyedet egy hete észlelte Jimmy Patino túravezető az Isabela-sziget északi részén. Patino a Charles Darwin Alapítvánnyal együttműködve dolgozik a galápagosi pingvin (Spheniscus mendiculus) populációjának monitorozásán.

A legutóbbi ellenőrzések szerint 2006 óta a legmagasabbra emelkedett a pingvinek száma, ezért a populáció hivatalosan egészséges. 2019 és 2020 között 1451-ről 1940-re nőtt az egyedszám. A galápagosi pingvin a világ egyik legkisebb pingvinfaja, mindössze 35 centiméter magasra nő meg. Ez az egyetlen olyan pingvin, amely az Egyenlítőnél él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik