Tudomány zöldövezet

Tömegesen sodródtak partra a delfinek Új-Zélandnál

Mintegy száz gömbölyűfejű és palackorrú delfin sodródott partra, illetve pusztult el az Új-Zéland keleti partjaitól nagyjából 800 kilométerre fekvő Chatham-szigeteknél – írja az MTI. Az állatok többsége a hétvégén vetődött partra, a mentőegységeket vasárnap értesítették. A szakértők munkáját nehezítette, hogy a szigetek nehezen megközelíthetőek.

Mell CHUN / AFP

A környezetvédelmi hatóság (DOC) szerint 97 gömbölyűfejű delfin és három palackorrú delfin pusztult el az esemény során.

Jemma Welch, a DOC szakértője szerint vasárnap már csak 26 delfin volt életben, többségük nagyon gyengének tűnt.

„Ezeket elaltatták a kegyetlen tengeri körülmények miatt, és mivel szinte biztosan nagy fehér cápák várták őket odakint, amelyeket egy ilyen tömeges partra vetődés mindig a környékre vonz” – mondta a szakember.

A hasonló események meglehetősen gyakoriak a Catham-szigeteknél, 1918-ban egyetlen eset során mintegy ezer állat pusztult el. Egyelőre a tengerbiológusok sem tudják, pontosan mi idézi elő az ilyen eseményeket. Szeptember végén több száz delfin pusztult el Tasmania partjainál a világ egyik legnagyobb tömeges delfinpusztulása során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik