Tudomány zöldövezet

Új főemlősfajt fedeztek fel

A karcsúmajomformák egy új faját azonosították Mianmar erdőségeiben – írja a BBC-re hivatkozva az MTI. A felfedezés örömét beárnyékolja, hogy természetes élőhelyeinek elvesztése és vadászata miatt a faj már most a súlyosan veszélyeztetetteknek számít.

A Trachypithecus popát, amely nevét az élőhelyéül szolgáló Popa vulkánról kapta, a szeme körüli szemüvegszerű foltokról és szürkés bundájáról lehet megismerni.

A vadon élő majmok ürülékén végzett DNS-vizsgálatok alapján a kutatók régóta gyanították, hogy Mianmarban él egy eddig azonosítatlan hulmánfaj, a bizonyítékok megtalálása azonban nem volt egyszerű.

Fotó: Thaung Win / German Primate Center (DPZ)- Leibniz Institute for Primate Research / AFP

A szakemberek a London, Leiden, New York és Szingapúr természettudományi múzeumaiban őrzött példányokat vizsgálták meg. A kutatók DNS-t vontak ki a múzeumi példányokból, és lemérték többek között a farkuk és fülük hosszát, majd az eredményeket összevetették a vadon élő populációk egyedeinek méreteivel. Ezek alapján azonosították az új fajt, amely kizárólag az ország középső részén elterülő erdőkben fordul elő. Többségük a Popa vulkán lejtőin fekvő vadvédelmi területen él.

A genetikai vizsgálatok szerint az állat fejlődése nagyjából egymillió évvel ezelőtt vált el a többi ismert főemlősétől. Frank Momberg, a Flora and Fauna International természetvédelmi csoport munkatársa szerint a faj tudományos leírása segíteni fogja a megóvására irányuló erőfeszítéseket. A Trachypithecus popa már most a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik és kihalás fenyegeti, ezért muszáj megvédeni a még megmaradt populációját. A faj egyedeinek száma mindössze 200-250 között mozog, az állatok négy elszigetelt populációra oszlanak.

Az elmúlt évtizedben Mianmar nemzetközi együttműködésbe kezdett kutatókkal, ami számos új faj, köztük hüllők és kétéltűek felfedezéséhez vezetett. Egy új főemlősfaj felfedezése azonban ritkaságnak számít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik