Tudomány zöldövezet

Nem hinné, mennyi minden készülhet újrahasznosított műanyagból

Bármennyire környezetszennyező, a műanyag jelenleg az egyik legértékesebb és legfontosabb anyaga a társadalmunknak: időtálló, olcsó, és rengeteg mindenre lehet használni. De pontosan azért, mert ennyire szennyező, ha a környezetbe jut – hiszen évszázadokig nem kezd el lebomlani, és akkor is mérgező melléktermékek keletkeznek –, egyre többet hasznosítanak újra belőle, és olyan dolgokat is legyártanak így, amire az ember nem is gondolna.

A műanyagot az 1900-as évek elején kezdték el gyártani, azóta pedig drámaian nő az előállított mennyiség: míg 1950-ben globálisan évi 1,5 millió tonna készült belőle, 2018-ra már 359 milliárdra rúgott ez a szám. Európában mindössze a műanyaghulladék 30 százalékát hasznosítják újra, így nagyon fontos, hogy még a mostaninál is több módszert találjunk az újrahasznosított műanyag felhasználására.

Már most rengeteg módja van annak, hogy a műanyagot újrahasznosítsuk, és használható termékként tovább értékesítsük. Újrahasznosított műanyagból a legkülönfélébb termékek készülnek, a sportcipőtől kezdve a csípőprotézisig, ezek közül válogattunk össze néhányat.

Bicikli

Bár a biciklire nem feltétlenül gondolnánk úgy, mint valamire, amihez újrahasznosított műanyagot is felhasználhatnak, egyre több márka jelenik meg a piacon ilyen elképzeléssel. A szinte teljesen műanyagból készült változatok egyelőre limitált változatban kaphatók: egy venezuelai tervező például megoldotta, hogy az egész vázat műanyagból készítse, és a gyártási folyamathoz 90 százalékkal kevesebb energiát, és minimális vizet használjon csak fel a hagyományos kerékpárhoz képest.

 

Talán az sem meglepő, hogy a hollandok is legyártották már a saját prototípusaikat a témában.

Ruházat

Szinte már bármilyen ruhaneműt lehet újrahasznosított műanyagból gyártani: a sapkáktól kezdve a pólókon és nadrágokon keresztül a strapabíró hátizsákokig nincs lehetetlen. Vannak kifejezetten olyan márkák, akik csak ilyen sportruházattal foglalkoznak, van, ahol az egész kollekció újrahasznosított műanyagból készül, de még a népszerűbb márkák is adnak ki néha egy-egy olyan kollekciót vagy modellt, ami teljesen újrahasznosított. Ilyen például a Fjällräven Kånken ikonikus hátizsák is.

Cipők

Ha már ruhákat lehet műanyagból gyártani, nem meglepő, hogy cipőket is: az Adidasnak például van egy nagy nyilvánosságot kapott modellje, az Alphabounce+ Parley futócipő, ami Parley Ocean Plastic anyagokat tartalmaz – vagyis az óceánból kinyert, újrahasznosítható műanyagból készült. A nagy vetélytárs Nike is újrahasználta a saját gyártási folyamatai során egyébként kidobandó maradék anyagokat, és megalkotta a Space Hippies kollekciót.

Nemcsak a sportcipőket, a nőiesebb darabokat is gyártják műanyagból – ilyenek például a Rothy’s márka surranói is.

Fogkefe

Hagyományos fogkefét használni elég környezetszennyező dolog, hiszen gyakran cseréljük, és még gyakrabban a kommunális hulladékba dobjuk, így pedig nem kerül újrahasznosításra. Most már azonban gyártanak újrahasznosított műanyagból készült fogkeféket is, amivel legalább még egy életciklust adhatunk a környezetszennyező anyagnak. Ilyet már rengeteg márka kínálatában találunk, sőt, ha a műanyag annyira nem az asztalunk, bambuszból és fából gyártott fogkeféket a legtöbb drogériában kapni lehet.

Csomagolások

Valamilyen szinten újrahasznosított anyagból készült csomagolást most már rengeteg gyártó használ, de ritka, hogy a műanyag aránya magas legyen az új anyagokhoz képest. A legtöbb tisztítószernél figyelnek már, hogy legalább valamilyen szinten újrahasznosítható anyagokból készüljön a palack, és az élelmiszeripar is kezd felzárkózni. A margarinod doboza is készülhet újrahasznosított műanyagból: a megújult, 450 g kiszerelésű Vénusz Kenőmargarinok csészéjéhez 94%-ban újrahasznosított műanyagot használnak fel a gyártás során.

Utak

Meglepő, de az aszfaltgyártók most már gyakran használnak például kiselejtezett zsindelyeket az utak alapanyagának elkészítéséhez, ez ugyanis javítja az anyag minőségét, és így az út is strapabíróbb, ellenállóbb lesz. A műanyagon kívül korábban használt üveget is felhasználnak az aszfalthoz, ezt is ugyanabból a célból: hogy minél tovább kitartson az út még a legnagyobb forgalomban is.

Csípőprotézis

A jó minőségű protézisek általában nem túl olcsók, éppen ezért a Project Circleg egyszerre két problémát is orvosolni tud: az egyik a protézisek anyagi terhe, a másik pedig az egyre növekvő műanyagszennyezés a világon. A projekt ugyanis újrahasznosított műanyagokból gyárt csípő- és lábprotéziseket olyan emberek számára, akik nem engedhetik meg maguknak a drága, hagyományos orvosi verziókat. A cél elsősorban a fejlődő országok segítsége, ahol rengeteg embernek még csak nincs is lehetősége megfelelő protézisekhez jutni.

Napelem

A napelem kétségkívül környezetbarát találmány, de a gyártásához kellenek olyan környezetszennyező anyagok, amelyeket egyrészt nagyon környezetszennyező módon lehet kibányászni is, másrészt a panelek élettartamának lejárta után mérgező hulladékká is válnak. Okos döntés lehet, hogy ezeket a paneleket minél zöldebbre, minél környezettudatosabbra csinálni – főleg akkor, ha már új megoldásokban gondolkodunk. Ez már csak azért is fontos, mert egyre többen használnak napelemet – így legalább a műanyagszennyezés nem nő exponenciálisan. Itt jön a képbe egy magyar találmány, a napelemes járda, ami újrahasznosított műanyagot használ járófelületként, ezzel védve magukat a paneleket a viszontagságoktól.

Szponzorált tartalom

A Vénusz gondol a jövőre, ezért megújította a kenőmargarinok csomagolását. Mind a 8 fajta, 450 g kiszerelésű kenőmargarin műanyag csészéje már 94%-ban újrahasznosított műanyagból készül, ami ráadásul a tisztítás után szétválasztható a papírbevonattól, így az egyik mehet a műanyag tárolóba, a másik pedig a papírba. A cikk a Vénusz támogatásával készült.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik