Tudomány zöldövezet

Metán szivárog a sarkvidék mélyéről

Egy új vizsgálat alapján a Jeges-tenger fagyott metánlerakódásai Kelet-Szibéria partjainál elkezdtek felengedni – írja a The Guardian.

A Laptyev-tenger 350 méteres mélységében igen magas metánszintet észleltek, a szakértők pedig attól tartanak, hogy az üvegházgáz felszabadulása tovább súlyosbíthatja a globális felmelegedést.

A sarkvidék lejtős üledékeiben rengeteg fagyott gázhidrát, köztük metán található. Utóbbi 20 évre levetítve 80-szor potensebb üvegházgáz, mint a szén-dioxid, így a helyi metán destabilizációja komoly következményekkel jarhat.

Fotó: Getty Images

Az Akagyemik Keldis orosz kutatóhajó csapata szerint a buborékok egy része a tengerben feloldódik, de a felszínen a normálisnál így is 4-8-szor magasabb a gáz szintje. Örjan Gustafsson, a Stockholmi Egyetem szakértője és a legénység tagja úgy véli, a jelenség egyelőre nem járul hozzá a klímaváltozáshoz, a veszélyes folyamat ugyanakkor elindult.

A kutatók kiemelték: újabb méréseket kell folytatniuk, hogy pontosabb képet kapjanak a helyzetről. A szakértők ennek ellenére úgy gondolják, hogy elsőként sikerült bizonyítékot találniuk arra, hogy a parttól mintegy 600 kilométerre fekvő fagyott üledékből elkezdett felszabadulni a metán. Igor Szemiletov, az Orosz Tudományos Akadémia munkatársa és a hajó vezető kutatója szerint a helyi hidrátok potenciálisan az éghajlatot is befolyásolhatják.

A szakértők úgy vélik, a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a térség felmelegedése miatt kezdtek el felengedni a lerakódások. Az ember okozta klímaváltozás hatására a sarkvidék jóval gyorsabban melegszik, mint a Föld többi régiója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik