Tudomány bbc history

Divat volt kétszer négy órát aludni éjszaka

Egy 1607-ben elhalálozott, Erzsébet kori iskolamester és orvos szerint az éjszakai alvás megfelelő mennyisége létfontosságú az ember fizikai és szellemi egészségének fenntar­tásához. Az 1580-as években írt munkájában az ókori görögök bölcses­ségéből kiindulva arra jutott, hogy „legfeljebb hét, nyolc vagy kilenc óra huza­mos alvás” elegendő a legtöbb egészséges felnőttnek – ennél több már veszélyt jelenthet a szervezetre.

Az átlagosan hét-nyolc órá­nyi alvás ajánlása kultúrákon és korokon átívelően bevett­nek számított, de a forrásokból arra következtethetünk, abban a kérdés­ben, hogy erre mikor, hány részletben és milyen módon kerítsenek sort az embe­rek, már komoly változatosság mutatkozott. A modern kor előtt például számos közösség­ben az úgynevezett szegmentált alvás számított a normálisnak:

az éjszakát két, teljesen elkülönülő alvási ciklusra – az első és a második alvásra – bontották, amelyek egyenként nagyjából négyórásak voltak.

A szigorú vallási közösségekben, például kolostorokban élőknél pedig az alvási ritmus is az imádságok előírt ritmusát követte.

Nehézséget jelent, hogy ugyan elméleti szinten sokat olvashatunk a különböző korok alvási szokásairól, arról nagyon kevés információnk van, hogy valójában mennyit is aludtak az egyes emberek. Az ágyban töltött időt feltehe­tően ugyanúgy saját egyéni megszokásaik, preferenciáik és lehetőségeik határozták meg, mint manapság a miénket.

Kiemelt képünk illusztráció, Albert Anker (1831–1910) festménye: Alvó lány egy fapadon. Forrás: Wikipedia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik