Nagyvilág bbc history

Ezeket a politikusokat akarták a legtöbbször meggyilkolni

Robbanó szivar, egy rejtett, mérgezett tűvel ellátott toll, robbanószerrel töltött kagyló – ez utóbbi arra az esetre, ha búvárkodni indulna.

Ki élte túl a legtöbb merényletkísérletet? Erre a kérdésre a szokásos válasz az szokott lenni, hogy Fidel Castro, volt kubai elnök. Legalábbis Castro biztonsági főnöke egyszer azt állította, hogy a kubai vezető túlélt 638 ellene tervezett merényletkísérletet, amelyek többségét a CIA, illetve az általa finanszírozott, támogatott különféle közbeiktatott szervezetek készítettek elő. Az állítólagos tervek közül néhány a hihetet­lenség határáig bizarr volt:

robbanó szivar, egy rejtett, mérgezett tűvel ellátott toll, robbanószerrel töltött kagyló – ez utóbbi arra az esetre, ha Castro búvárkodni indulna.

A másik esélyes

Egy 1976-os szenátusi jelentés azonban csak nyolc, CIA által tervezett merénylet­kísérletre talált bizonyítékot, és bár minden bizonnyal volt több, nehéz elválasztani a tényeket a fikciótól, a propagandától és – különösen Castro esetében – a legendáktól.

A merényletek száma az elmúlt két évszázadban megnőtt. Noha a politikai gyilkos­ság egyidős az emberi civili­zá­ció­val, gyakorisága a demok­rá­cia és az ideológiai alapú poli­ti­zá­lás megjelenésével expo­nen­ciá­lisan emelkedett, a folyama­tot pedig a lőfegyverek és a könnyen elérhető robbanószerek megjelenése csak tovább katalizálta, mivel így a merénylőknek nem kellett áldozatukat (és esetleges testőreiket) annyira megközelíteniük.

Ha azt feltételezzük, hogy a Castro elleni 638 merényletkísérlet durva túlzás, Moammer Kadhafi líbiai diktátor is esélyes jelölt lehet, miután a közlése szerint rengeteg, bár pontosan nem ismert számú alkalommal törtek az életére disszidensek, iszla­mis­ták, valamint a nyugati fegy­veres erők.

Bármelyik amerikai elnök

Egy másik lehetséges „nyertes” I. Zogu albán király (1928–1939), aki állítólag legalább 55 merényletkísérletet élt túl. Száműzetésben, de ágyban, párnák közt halt meg 65 éves korában – a napi 200 szál ciga­retta elszívása „végezte el a feladatot”, amit az ellene vérbosszút hirdető albánok százai nem tudtak.

A fentieknél sokkal unal­ma­sabb, ám feltehetően helyes válasz lehetne viszont valószínűleg bármelyik amerikai elnök az elmúlt egy évszázadból. Az elnököknek rengeteg ellenségük van, és sok pszichés prob­lémával küzdő ember is kiszemeli őket célpontként, de az amerikai titkosszolgá­latok és biztonsági erők a merénylet­kísérletek zömét még a tervezési fázisban meghiúsítják.

Kiemelt kép: ADALBERTO ROQUE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik