Tudomány

Négy év múlva már a Marsra készül Elon Musk

Ambiciózus tervei vannak Elon Musknak a SpaceX-szel kapcsolatban: a Mars Society alapítójával, Robert Zubrinnal beszélgetve elárulta, hogy már 2024-ben szeretné elküldeni a Starship űrhajót a Marsra rakománnyal együtt – írja a Futurism.

Musk szerint reális esély van arra, hogy az egyik következő alkalommal, amikor a Mars igazán közel jön a Földhöz, elindulhasson egy Starship hajó a vörös bolygó felé. Az űrhajóhoz egy komoly teherbírású rakétarendszer is készülni fog, ez a Super Heavy (leánykori nevén Big Fucking Rocket, vagyis Kibaszott Nagy Rakéta).

A Mars nagyjából 26 havonta mozog olyan közel a Földhöz, hogy költséghatékony legyen missziót indítani hozzá, 2024-ben is lesz egy ilyen ablak. 

Idén nyáron is volt egy, amit az Egyesült Államok, Kína és az Egyesült Arab Emírségek ki is használt, a következő 2022-ben lesz, utána pedig már csak 2024-ben.

A tervek szerint a Starship még idén eléri tesztrepülésekkel a sztratoszférát, a következő egy-másfél évben pedig Föld körüli pályára áll majd.

Ezzel az űrhajóval fogjuk meghódítani a Marsot
Az első Starship már 2021-ben elindulhat.

Musk 2012-ben számolt be róla először, hogy egy olyan űrhajórendszert fejlesztenek, mellyel a Marsra juttatnának telepeseket. A projektből alakult ki utóbb a Starship, minden idők legnagyobb űrhajójának terve. Az űreszköz SN5 nevű prototípusát 2020. augusztus 4-én röptették meg, ez volt a szerkezet első ilyen tesztje. A SpaceX-nél bíznak benne, hogy az űrhajó 2021-re elkészül, és a NASA-nak is segíteni fog az újabb Holdra szállásban.

Főkép: Loren Elliott / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik