Tudomány zöldövezet

Egyre több természeti csapással számolhatunk

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint egyre több természeti csapás várható a klímaváltozás miatt – írja az MTI. A hőhullámok, erdőtüzek, viharok, aszályok és hurrikánok számának emelkedése, illetve a globális felmelegedés fokozódása nyomán 2030-ra 50 százalékkal nőhet a nemzetközi humanitárius segélyre szorulók száma a 2018-as 108 millióhoz képest.

A kedden kiadott jelentésében a WMO felhívta a figyelmet arra, hogy évről évre nő az időjáráshoz köthető természeti csapások száma. Az ENSZ szervezete szerint az elmúlt bő 50 évben több mint 11 ezer olyan természeti csapást dokumentáltak, amelyek az időjáráshoz, éghajlathoz, illetve egyéb faktorokhoz voltak köthetőek.

Ezekben a katasztrófákban mintegy kétmillió ember vesztette életét, és legalább 3,6 billió dolláros anyagi kár keletkezett.

Bár a természeti csapások száma és az általuk okozott anyagi kár mértéke évről évre nő, az egyes természeti katasztrófákkal összefüggésbe hozható halálesetek száma átlagosan egyharmaddal csökkent.

Kép: NOAH SEELAM / AFP

A 16 nemzetközi ügynökség és fenntartó intézmény által összeállított, 2020 State of Climate Services címet viselő jelentés felszólítja a kormányokat arra, hogy fordítsanak több pénzt a korai előrejelző rendszerekbe, amelyek segítségével az egyes országok jobban képesek felkészülni, reagálni a természeti katasztrófákra, és enyhíteni azok hatásait.

Petteri Taalas WMO-főtitkár szerit a koronavírus nagy egészségügyi és gazdasági válságot okozott világszerte, de fontos kiemelni, hogy a klímaváltozás továbbra is folyamatos és fokozódó fenyegetést fog jelenteni az emberi életekre, az ökoszisztémára, a gazdaságra és a társadalmakra a következő évszázadokban. „A COVID-19-világjárványból való kilábalás egy lehetőség arra, hogy előbbre jussunk a rugalmassághoz és alkalmazkodáshoz vezető fenntarthatóbb úton az emberi tevékenységből eredő éghajlatváltozás árnyékában” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik