Tudomány zöldövezet

Kishantos és a Greenpeace nyert a magyar állammal szemben

A Fővárosi Törvényszék jogerős döntése alapján Kishantos és a Greenpeace Magyarország pert nyert a magyar állammal szemben – áll a természet- és környezetvédelmi szervezet közleményében. A csütörtöki döntés megerősítette a Pesti Központi Kerületi bíróság korábbi ítéletet, amely elutasította a magyar állam keresetét, és kimondta, hogy a magyar állam által felhozott vádak megalapozatlanok.

A Greenpeace Magyarország szerint a kishantosi ökogazdaság 2013-ban egy jogszabályokat sértő eljárás során elveszítette a földjeit. A ma véget ért per öt éven át zajlott, ebből négy évig halasztották az eljárást.

A perben a magyar állam 14 millió forintot és ennek kamatait akarta megfizettetni a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtal, illetve az őket támogató Greenpeace Magyarországgal.

Dr. Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitás kampány-felelőse üdvözölte a Fővárosi Törvényszék döntését. Mint az ítélet is kimondja, a szervezet 2014. áprilisi demonstrációja törvényes volt, és a gyülekezési jog szabályai szerint tartották meg. „Hitünk szerint mindaz, amit tettünk, a magyar Alaptörvény szellemének is megfelelt, amely rögzíti mindenki jogát az egészséges környezethez (XXI. cikkely). Ezt igazolja az is, hogy akciónkkal kapcsolatban sem büntetőjogi feljelentés nem történt, sem a rendőrség nem jelezte, hogy a demonstrációink jogsértőek lettek volna” – tette hozzá.

A Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság mai ítéletével megerősítette az elsőfokú bíróság ítéletében szereplő tényeket, és megállapította azt, hogy a Nemzeti Földkezelő Alap (NFA) úgy kötött szerződést a biztonsági céggel, hogy erre nem volt felhatalmazása a magyar állam részéről. A szerződésben megállapított összeget ezért a magyar állam nem perelheti. Az új bérlők haszonbérleti szerződésével kapcsolatban a felperes magyar állam semmilyen bizonyító iratot nem mutatott fel, így a magyar állam elmaradt haszonbérleti díjjal kapcsolatos követelése nem jogos. A Nemzeti Földügy Központ (NFK) jogelődje, az egykori NFA 2015-ben indított pert.

Kép: Greenpeace

A magyar állam nevében eljáró NFK kártérítésre akarta kötelezni Kishantost és a Greenpeace Magyarországot azok törvényes  demonstrációi miatt. 2014 áprilisában a Greenpeace jogkövetően és békésen demonstrált Kishantos földjeinek elpusztítása ellen, ekkor történt az, hogy  a folyamatban lévő birtokvédelmi perek dacára az új bérlők művelésbe vétel címszó alatt beszántották Kishantos 400 hektárnyi, aratás előtt lévő bionövényét.

A tiltakozás dacára az NFA privát, fegyveres őrző-védő szolgálatot bérelt fel, amely a gazdasághoz vezető közutakat is lezárta. Az NFK álláspontja az, hogy Kishantos és a Greenpeace békés tiltakozása miatt kára keletkezett, ezért többek között ennek a biztonsági szolgálatnak a díját, 14 millió forint késedelmi kamatot, illetve a teljes perköltséget akarta megfizettetni az ökogazdasággal és a Greenpeace-szel. A még 2015-ben indított pert akkor egyetlen tárgyalás után felfüggesztették, és elhalasztották a Kishantossal kapcsolatos folyamatban lévő egyéb perek befejeztéig, melyek hazai szakaszai 2019 tavaszán zárultak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik