Tudomány zöldövezet

Példátlanul forró volt az idei szeptember

Az EU időjárás-figyelő szolgálata, a Copernicus adatai alapján a mérések kezdete óta az idei volt világszerte a legmelegebb szeptember – írja a BBC. 2020-ban a hónap átlaghőmérséklete 0,05 Celsius-fokkal volt magasabb az eddigi csúcstartónál, a tavalyi szeptembernél.

A szakértők szerint a jelenség hátterében az ember okozta globális felmelegedés áll.

A Copernicus adatai azt mutatják, hogy Szibéria sarki régióiban továbbra is jóval az átlag feletti a hőmérséklet. A északi-sarkvidéki tengeri jég kiterjedése a dokumentáció kezdete óta a második legkisebb. A kutatók szerint az idei lesz Európa történetének legmelegebb éve, még akkor is, ha a következő hónapok valamivel hűvösebbek lesznek az átlagnál. A szakértők úgy gondolják, hogy az extrém meleg növelte a kaliforniai és ausztráliai tűzvészek erejét. A világ eddigi legforróbb napját idén mérték Kaliforniában: a Death Valley-ban elképesztő, 54,4 Celsius-fokos értéket rögzítettek.

Mohos Márton / 24.hu

Samantha Burgess, a Copernicus munkatársa szerint 2020-ban történtek extrém jelenségek, de nem kell azt gondolni, hogy a bolygó évről évre forróbb lesz. Mint mondta, az éghajlat és az időjárás nagyon változó, de a klímára gyakorolt hatásunk alapján elvárható volt, hogy történni fognak ilyen események.

A szakértők szerint amennyiben nem teszünk semmit a globális felmelegedés ellen, úgy a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak majd. Ez beláthatatlan egészségügyi és gazdasági következményekkel járhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik