Tudomány zöldövezet

Elképesztő összegeket fizethetünk a klímaváltozás miatt

A University College London (UCL) és a Carbon Disclosure Projekt (CDP) nevű szervezet szerint a klímaváltozás költségei 2070-re világszerte 4,6 ezermilliárd dollárra rúghatnak – írja az MTI. A következő évszázad végére, 2200-ra a 30 ezermilliárd dolláros küszöböt is elérhetik a költségek, mivel a természeti katasztrófák egyre pusztítóbb méreteket öltenek majd.

Kép: Getty Images

A kutatók a jelenlegi üvegházgáz-kibocsátás folytatásával számoltak, ez alapján az évszázad végére 4,4 Celsius-fokkal emelkedhet a Föld átlaghőmérséklete. A párizsi klímaegyezmény azt a célt tűzte ki, hogy a globális felmelegedés mértékét 2100-ig jóval 2 Celsius-fok alatt tartsák.

A szakértők ennek a forgatókönyvnek a költségeit is kiszámították: ha a felmelegedés mértéke a század végére 2 Celsius-fokban korlátozódik, akkor 2070-re a klímaváltozás költségei 1,8 ezermilliárd dollárra rúgnak majd, és később is hasonló szinten mozognak.

Ehhez képest a jelenlegi emisszió fenntartása esetén már 2070-ben háromszor, 2200-ra pedig már 17-szer nagyobbak nagyobbak lennének a költségek.

A törvényhozóknak, vállalkozóknak és a pénzügyi szektornak is proaktívan finanszírozniuk kellene a klímaváltozás elleni harcot az egyre növekvő károk okozta magas költségek elkerülése érdekében

– mondta Carole Ferguson, a CDP munkatársa.

Sok más kutatással ellentétben a londoni vizsgálat nem a fenyegető környezeti károkra összpontosított, hanem csak a költségekre, amelyeket ezek okoznak – ilyen például a természeti katasztrófák sújtotta városok újjáépítése. Ez fontos szempont a politikai döntéshozók számára, hiszen nekik hazájuk gazdaságát is szem előtt kell tartaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik