Tudomány zöldövezet

Kínok között pusztulnak a zimbabwei elefántok

Bakteriális eredetű fertőzés okozta vérzéses vérmérgezésben pusztult el nemrég 34 elefánt Zimbabwéban – írja az MTI. Fulton Mangwanya, a nemzeti parkokat és a vadgazdálkodást irányító hatóság vezetője szerint valószínűsíthető, hogy a közeljövőben további állatok fognak elpusztulni.

A szakértő hozzátette, a betegség korábban megjelent már az ázsiai elefántoknál és Afrika déli részének más állatainál, így marháknál és sertéseknél, de eddig nem okozott problémát a szavannai elefántok körében.

A kórokozó egy ideje jelen lehet a térségben, mert a Hwange Nemzeti Parkban már 2019-ben találtak két elefánttetemet, ezek vizsgálata hasonló patológiai eredményt hozott.

Folytatódik a zimbabwei elefántok pusztulása
Újabb állatok tetemét találták meg.

Az augusztus 24. és szeptember 23. között elpusztult elefántok többsége gyenge vagy fiatal, 15 év alatti volt, az állatok többsége a Hwange Nemzeti Park és a Viktória vízesés közt elterülő Pandamasue-erdőben pusztult el. A tetemeket agyarukkal együtt találták meg, ami kizárja, hogy vadorzók mérgezték volna meg őket. Szennyezett, mérgező víz sem okozhatta a halálukat, mert a száraz időszakban tiszta vízzel látták el a hatóságok az elefántokat. Az állatokat a hasukon fekve fedezték fel, ami arra utal, hogy hirtelen következett be a haláluk.

Az elpusztult elefántoktól vett vérmintákat az Egyesült Királyságba, az Egyesült Államokba és a Dél-afrikai Köztársaságba küldték végleges kiértékelés céljából. Mangwanya szerint nincs elég információ ahhoz, hogy megjósolják, miként befolyásolja majd a betegség hosszabb távon a helyi populációt, de nem valószínű, hogy önmagában súlyos hatásokkal járna, hiszen az állomány népes és gyorsan növekszik. Zimbabwéban 84 ezer elefánt élhet, az ország természeti erőforrásai viszont csak 40-50 ezer elefánt eltartására lehetnek alkalmasak.

A világ legnagyobb, 130 ezres elefántpopulációjával rendelkező Botswanában mintegy 330 elefánt pusztult el egy rejtélyes betegségben, amelyet az ottani vizsgálatok szerint cianobaktériumokkal szennyezett ivóvíz okozott. Mangwanya szerint a két országnak ki kellene vizsgálnia, hogy nem ugyanaz a kórokozó pusztítja-e az elefántokat.

Kiemelt kép: Tesni Ward / Biosphoto / Biosphoto via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik