Tudomány zöldövezet

A kihalás szélén álló orrszarvú két borját is megfigyelték

A súlyosan veszélyeztetett jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus) két nemrég született példányát sikerült megörökíteni egy indonéziai nemzet parkban – írja az MTI.

A helyi hatóságok szerint a két borjat, egy nőstényt (Helen) és egy hímet (Luther) a két anyával együtt figyelték meg a kameracsapdák március és augusztus között az Ujung Kulon Nemzeti Parkban.

A Jáva szigetének legnyugatibb csücskében lévő Banten tartománybeli Ujung Kulon a jávai orrszarvú utolsó megmaradt természetes élőhelye.

Kép: Handout / ENVIRONMENT AND FORESTRY MINISTRY / AFP

A populáció évek óta zsugorodik, ám a borjak születésével az állatok becsült egyedszáma 74-re emelkedett. A súlyosan veszélyeztetett faj mintegy 5100 hektáron elterülő menedéke esőerdőkben és patakokban gazdag, a populációt azonban áttelepíthetik Jáva és Szumátra más területeire a közeli Krakatau vulkán fenyegetése miatt.

A jávai orrszarvú enyhén foltos, szőrzet nélküli testét a háton, a marnál és a vállnál bőrredők fedik, amelyeknek elrendeződése páncélozott megjelenést kölcsönöz az állatnak.  A fajnak egykor több ezer egyede élt Délkelet-Ázsiában, az orvvadászat és a természetes élőhelyeik zsugorodása azonban számuk drasztikus csökkenéséhez vezetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik