Tudomány zöldövezet

Krokodilokkal teli folyóból menekült meg a bálna

Biztonságosan visszatért a tengerbe az a hosszúszárnyú bálna, amelyik egy krokodilokkal teli ausztráliai folyóba tévedt – írja a BBC. Az állatot az Északi terület nevű territóriumnál figyelték meg egy héttel ezelőtt, a természetvédők attól tartottak, hogy az élőlény csapdába eshet a sekély vízben, vagy elütheti egy hajó. Két másik példány szintén beúszott a Keleti Aligátor-folyóba, ezek az egyedek azonban hamar visszafordultak a nyíl víz felé.

Ez az első alkalom, amikor hosszúszárnyú bálna fordult meg a folyóban. A veszélybe keveredett állat végül a hétvégén, a dagálynak köszönhetően tudott visszajutni a biztonságos vizekbe.

Kép: Carol Palmer / NORTHERN TERRITORY / AFP

A 12-16 méter hosszú példány már 30 kilométert úszott fel a folyón, amikor észrevették. Nagy mérete miatt nem volt valószínű, hogy a helyi krokodilok rátámadnak, kivéve, ha megfeneklik.

Ha ez megtörtént volna, a szakértők nem sokat tehettek volna az állat megmentéséért.

Félő volt az is, hogy a bálna egy hajónak ütközik, éppen ezért a hatóságok az érintett szakaszon korlátozták a vízi forgalmat.

Az élőlény végül visszakeveredett a tengerbe, a szakértők szerint az állat jó állapotban van. Azt egyelőre nem tudni, hogy a bálnák hogyan is tévedhettek el a környéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik