Tudomány zöldövezet

Egyre kevesebb az árnyék az erdőkben

Egy új, műholdas felvételeken alapuló vizsgálat alapján az európai erdők lombkoronájuk egyhatodát veszítették el az elmúlt 30 évben – írja az MTI. Ez azt jelenti, hogy sok helyen tisztások vagy fiatal fák vették át a magasabb fák helyét.

Cornelius Senf, a Müncheni Műszaki Egyetem kutatója és Rupert Seidl, a bécsi Agrártudományi Egyetem munkatársa a Landsat műholdak három generációjának több mint 30 ezer felvételét elemezték. A vizsgálattal azonosítani tudták azokat a területeket, ahonnan a nagy fák eltűntek. A lombkoronában kialakult hézagokat okozhatják viharok, fakitermelés vagy akár erdőtüzek is. Európai átlagban két négyzetkilométerenként található egy ilyen hiányos terület, a lombkorona hézagainak nagysága átlagosan egy hektár, az egyes országok között azonban nagy eltérések tapasztalhatóak.

A legnagyobb lombkoronahézagot Spanyolországban dokumentálták egy erdőtűz után: 17 ezer hektáros volt a hiány.

Az elmúlt évtizedekben az erdők Európa-szerte egyre nyitottabbá váltak, gyakrabban szakítja meg őket nyílt felület. A hézagok mérete és száma egyaránt megnövekedett.

Kép: Getty Images

Senf szerint a gyakori és nagy nyílt területek ellenére egyre több fa él túl ezekben a régiókban, tehát csökken az erdőket érő negatív hatások intenzitása. Ezt a fenntartható erdőgazdálkodás jelének lehet tekinteni. Bár erőteljesek az erdőket érintő változások, a kutatók pozitív fejleményeket is látnak.

Csak mert eltűnnek fák, az még nem azt jelenti, hogy eltűnik az erdő. A leggyakoribb esetben az öreg állomány elveszítése után új, fiatal fák növekednek

– mondta Senf hozzátéve, hogy a lombkoronában nyíló hézagok lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy új, a klímaváltozáshoz jobban alkalmazkodó fageneráció növekedjen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik