Tudomány

Horthy különvonatának egy vagonját találták meg egy hátsókertben

A Turán nevű szerelvény szalonkocsija fél évszázada vesztegel egy kertben, eddig nem tudtak róla, hogy történelmileg fontos szerelvényről van szó – írja az Azonnali. Horthy Miklós a Turánon utazott rendszeresen Kenderesre, ezzel a vonattal szállították haza Budapestről fia, Horthy István holttestét is. Ez az a vonat, amin Horthy 1944 tavaszán Ausztriába utazott, hogy Hitlerrel találkozzon, és a visszaútra is ehhez a vonathoz csatolták hozzá azt a vagont, amin Edmund Veesenmayer, Hitler teljhatalmú megbízottja Magyarországra érkezett.

A Pozsony melletti Szenc nevű város egyik telkének tulajdonosa nem is tudta, mi hever a földjén. A vagont még az előző tulajdonos hagyta hátra, aki 1970-ben vásárolta meg a csehszlovák vasút. A Turán korábban a Csehszlovák Államvasutak szolgálatában állt, de nem egyben, hanem vagononként szétszerelve használták. A csehszlovákokhoz azután került, hogy 1944 őszén, Budapest ostroma előtt a szerelvényre felpakolták a budai vár berendezésének egy részét, hogy nyugatra menekítsék azt. A vonat Csehországig jutott, a szállítmány további sorsa homályos, és sokáig a vonatról sem tudtak semmit Budapesten. Történészek és vonatrajongók kezdték el kutatni, ekkor derült ki, hogy a Csehszlovák Államvasutak 1945-ben egyszerűen lefoglalta – írja az Új szó.

Budapest, 1938. augusztus 20.
Horthy Miklós kormányzó (j2) a Keleti pályaudvarról Németországba utazik, jobbra felesége, Horthyné Purgly Magdolna, elõtte fia, Miklós.
MTI Fotó: Bojár Sándor

Mivel a telek új tulajdonosának nincs szüksége a vagonra, felkereste a Szlovák Vasúttörténeti Múzeumot, ahol kinyomozták, hogy a Turán egyik vagonjáról van szó. A vagon egy étkezővel, nyolcszemélyes faragott asztallal, konyhával és három hálószobával felszerelt szalonkocsi, elég rossz állapotban van, de javítható. Az állapotmegőrzés annak köszönhető, hogy a szenci tulajdonos az előírásoknak megfelelően betonlapra helyeztette, betonpanel borítást kapott és tetővel fedték be. A faborítás, a székek és az asztal is eredeti, de hajléktalanok az elmúlt években bejutottak a kocsiba, és amit tudtak, leszereltek róla, hiányoznak például a rézkilincsek.

Budapesten is van áll egy vagon a Turánból, méghozzá az egyik legértékesebb: a 12-es számú a kormányzó autószállító kocsija volt. 1955-ben kapta vissza Magyarország, 2002-ben a Szolnoki Járműjavító felújította, jelenleg Budapesten van.

A Szlovák Vasúttürténeti Múzeum egy felvidéki magyar vonatrajongó, Darázs László közvetítésével felajánlotta a Magyar Vasúttörténeti Parknak, akik vállalták a kocsi elszállítását és felújítását. A költségeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma állja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik