Tudomány zöldövezet

Több száz műanyagdarabot találtak a parányi teknősben

A Floridai Egyetem csapata veszélyes mennyiségű műanyagdarabot mutatott ki nem sokkal a kikelésük után elpusztult tengeri teknősök szervezetében – írja az MTI. Az intézmény Whitney Tengeri Biotudományi Laboratóriumának szakemberei 42 nemrég kikelt álcserepesteknős tetemét vizsgálták meg. Ezek a fiatal állatok sikeresen eljutottak a fészekből a nyílt vízig, és elkezdtek táplálkozni, ám az erős szelek vagy a gyenge egészségi állapotuk miatt kisodródtak a partra.

Ez egy döntő életszakasz a fiatal teknősöknél: muszáj bőségesen enniük, hogy megerősödjenek a parttól több száz kilométerre lévő táplálékszerző helyekre való kimerítő úszás után. A megfelelő táplálkozás továbbá segít őket abban, hogy elég nagyra nőjenek a ragadozók többségének elkerüléséhez.

A Florida északkeleti partjain begyűjtött 42 teknősből 39-ben (93 százalék) mutattak ki műanyagokat, gyakran megdöbbentően nagy mennyiségben.

Többségében kemény, leggyakrabban fehér színű darabkákat találtak. Egy 48 grammos teknősből 287 műanyagtörmeléket szedtek ki, míg egy mindössze 27 grammos társában 119 különálló darabot találtak.

Kép: Getty Images

Ebben a korai életszakaszban a teknősök az óceán felszínén élnek, ahol a lebegő hínárok biztosítanak menedéket számukra. A kisteknősök gerinctelenekkel, például állati planktonnal táplálkoznak. A tanulmány szerint az állatok tápláléknak nézik, illetve megeszik a hínárrengetegben és annak közelében lebegő műanyagokat is.

A nagy mennyiségű műanyag lenyelése növeli az esélyét annak, hogy a lebomló műanyag nanorészecskék és a belőlük származó vegyületek bekerüljenek a teknősök véráramába, aminek nem tudni milyen egészségi hatása van. A lenyelt darabok eltömíthetik a teknősök gyomrát, beleit, elfoglalva a helyet a valódi táplálékok elől.

Az óceánokban lévő műanyag elsődleges forrása a szárazföld, például a szeméttelepek és gyárak. Évente csaknem 11 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, az előrejelzések alapján 2040-re ez a mennyiség csaknem megháromszorozódik, elérve a 29 millió tonnát. A műanyag évszázadokon át megmarad a természetben, még a sós tengervízben is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik