Tudomány zöldövezet

Kihaltnak vélt állatfajra bukkantak

Egy kihaltnak vélt állatfaj, a szomáli elefántcickány példányaira bukkantak Északkelet-Afrikában – írja az MTI. Az apró emlős, amely hosszú orráról kapta elnevezését, rendkívül gyors, akár 30 kilométer per órás sebességgel is tud futni. Az állatot az 1970-es évek óta tartották eltűntnek, mindössze 39 példányának maradványait őrzik a világ természettudományi múzeumaiban.

A Globális Természetvédelmi Szervezet (GWC) a 25 legkeresettebb eltűnt faj között tartja számon a szomáli elefántcickányt.

Egy tavalyi tudományos expedíció fedezték fel, hogy az élőlény nem halt ki. A szakértők különböző elefántcickány-félék után kutattak Dzsibutiban, Szomáliában, Etiópiában és Eritreában. A csoport több mint 1250 csapdát helyezett ki mogyoróvajjal, zabliszttel és élesztővel 12 dzsibuti helyszínen. Azért ezeken a területeken, mert a helybeliekkel beszélgetve kiderült, hogy láttak ilyen állatokat, és felismerték őket fényképről.

Kép: AFP PHOTO / STEVEN HERITAGE / DUKE UNIVERSITY LEMUR CENTER / GLOBAL WILDLIFE CONSERVATION

Steven Heritage, a Duke Egyetem munkatársa azt AFP-nek azt mondta, az időközben rákban elhunyt kollégájával, Galen Rathburnnel fedezték fel a kihelyezett csapdákban a ritka kisemlősöket. Korábban Rathburn sem látott még eleven egyedet, végül 12 példányt sikerült begyűjteniük az expedíción. A vizsgálat igazolta, hogy a szomáli elefántcickány jelenleg is élő faj, és jóval Szomália határain kívül is megtalálhatóak az egyedei. A cél most az, hogy egy újabb expedícióval még többet kiderítsenek az élőlényről.

Heritage, a tanulmány vezető szerzője szerint, mivel a vizsgált területeken mindenhol ismerték őket az emberek, nem lehetnek nagyon ritkák. Ráadásul élőhelyüket nem fenyegeti a mezőgazdasági fejlődés vagy az ember közelsége, mert olyan területeken élnek, ahol nagy a szárazság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik