Tudomány zöldövezet

Mérgekkel teli delfinek sodródtak partra

Szakértők egy csoportja 83 olyan delfint és bálnát vizsgált, amelyek 2012 és 2018 között sodródtak partra az Egyesült Államoknál – írja az IFLScience. Az elemzés során az állatok zsírjában mérgező szennyeződéseket mutattak ki. Az eredményeket bemutató tanulmány alapján ezek az anyagok gyomirtókból, csomagolóanyagokból, mosószerekből és játékokból származnak.

Kép: Getty Images

A Floridai Atlanti Egyetem csapata a bálnazsír-mintákban mérte fel öt szerves mérgező vegyület koncentrációját. A kutatók emellett májmintákat is analizáltak. Az eredmények alapján a mérgek koncentrációját számos tényező befolyásolta, így az egyedek faja, neme, kora és élőhelye is. A Floridánál elpusztult állatokban például magasabb volt az ólom, a higany és a szelén szintje.

Az új vizsgálat azt igazolja, hogy a tengeri környezet átalakulása komoly hatást gyakorol az élőlények egészségére.

A szennyeződések a partokról lefolyó víz, a fosszilis energiahordozók égetése és az egyszer használatos műanyagok révén érték el a tengert.

Annie Page-Karjian, a csapat tagja szerint a felfedezés is bizonyítja, hogy csökkentenünk kell a vizek szennyezését. A szakértő hozzátette, ezek a mérgek képesek feljutni a táplálékláncban, és minél magasabbra kerülnek, annál nagyobb koncentrációban lesznek jelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik