Tudomány

Sugárzásevő csernobili gombát tesztelnek az űrállomáson

Egy sugárzást elnyelő gombát teszteltek a Nemzetközi Űrállomáson, méghozzá egy olyan fajtát, ami a felrobbant csernobili atomreaktor közelében nőtt – írja a New Scientist. A kutatók abban bíznak, hogy ha megértik, hogyan működik a gomba sugárzáselnyelő képessége, akkor

a jövő Mars-misszióiban felhasználhatják az emberi kolóniák védelmére.

A sugárzás ugyanis az egyik legnagyobb veszély, ami az asztronautákra leselkedik, ha elhagyják a Föld légkörét, és még mindig nem egyértelmű, hogyan lehet biztonságos keretek között tartani, főleg egy olyan bolygón, ahol kolóniát szeretnénk létrehozni. A sugárzásvédő pajzsokat rozsdamentes acélból fel lehetne húzni, de ez nagyon nehéz anyag, és nagyon drága lenne a Földről elvinni például a Marsig.

Kép: Getty Images

Ebben segíthet a Cladosporium sphaerospermum, amit először a csernobili atomerőmű környékén fedeztek fel, és kiderült róla, hogy képes elnyelni a radioaktív sugárzást. Az Észak-karolinai Egyetem kutatói azt nézték meg, hogy a kozmikus sugárzás ellen is ilyen hatékony-e.

Az eredmény nagyon biztató: mindössze 2 milliméternyi gombaréteg már elnyelte a sugárzás 2 százalékát. Így elméletben egy 21 centiméteres réteg képes lehetne megvédeni a marsi telepeseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik