Tudomány

Van, ami még a csernobili reaktor falain is életben maradt

Meglepő lehet, de bizonyos élőlények még a súlyosan szennyezet, 1986-ban megsérült csernobili erőmű környékén is jól érzik magukat. A szakértők egy ideje tudják, hogy a felrobbant reaktor falán gombák élnek, egy korábbi tanulmányban 200 különböző fajt írtak le az extrém környezetben – írja az IFLScience.

Egyes organizmusok nem csupán elboldogulnak a sugárzásban, de a szennyeződés jelenti számukra a táplálékot.

Nem ritka, hogy a még működő atomerőművek sugárzó vizében fekete gombák jelenjenek meg. Ezek színét a sötét színű pigmentek, a melaninok adják, melyek képesek védelmet nyújtani a sugárzással szemben.

Kép: iStock

Arturo Casadevall, a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Főiskola munkatársa 2007-ben kollégáival számos sugárzásevő gombafajt fedezett fel Csernobilnál. Ezek az organizmusok a természetes háttérsugárzás 500-szorosát is képesek elviselni, szaporodásuknak pedig kedvez a magas radioaktivitás.

2016-ban a NASA is vizsgálatot folytatott a baleset helyszínén. Eredményeik alapján a helyi fajok 20 százaléka radiotróp, tehát kifejezetten a magasabb sugárzás irányába terjeszkednek. A kutatók még mintákat is felküldtek a Nemzetközi Űrállomásra, hogy ott is felmérhessék viselkedésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik