Tudomány zöldövezet

A szemünk láttára tűnnek el a cápák a korallzátonyokról

Egy friss tanulmány alapján a világ korallzátonyainak ötödénél funkcionálisan kihaltak a cápák – írja az MTI. Ez nem azt jelenti, hogy az érintett területeken már egyáltalán nem fordulnak elő cápák, hanem azt, hogy már csak elvétve, olyan ritkán találhatóak meg, hogy nem tudják ellátni többé az ökoszisztémában betöltött szerepüket.

A 2015-ben indult Global Finprint kezdeményezés a világ 58 országában, 371 zátonyon vizsgálta a korallok élővilágát 15 ezer távirányítású vízalatti kamerával. Nyolc ország, köztük India, Vietnam, Kenya és Katar korallzátonyain egyetlen cápát sem észleltek.

A 15 ezer órányi videofelvétel a cápák tragikus méretű elvesztéséről, veszélyesen alacsony populációról tanúskodik

– mondta Jody Allen, Paul Allen Microsoft-társalapító családi alapítványának elnöke. A szervezet finanszírozza a Global Finprint tevékenységét.

Kép: Getty Images

A szakértők szerint a cápák elvesztése a korallzátonyoknál a túlhalászattal és a pusztító halászati módszerekkel magyarázható. A csapat úgy véli, ezen tengeri ragadozók eltűnése súlyosan fenyegetheti a zátonyokat, amelyek már amúgy is szenvednek a klímaváltozástól.

Ez az első világméretű felmérés a korallzátonyokon élő cápákról. Eredményei jó alapul szolgálhatnak egy hosszútávú tervhez a még megmaradt cápák megmentésére

– mondta Jody Allen.

A vizsgálat során pozitívumokat is felfedeztek, a cápahalászatra vonatkozó tilalmak például eredményesnek látszanak olyan országokban, mint Ausztrália, az Egyesült Államok vagy a Bahamák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik