Tudomány

Új óceán alakul Afrikában

5-10 millió év múlva a kontinensek mozgása következtében Afrika valószínűleg gyakorlatilag kettészakad majd, Etiópia Afar régiójában pedig az arab, a núbiai és a szomáliai tektonikai lemezek úgy távolodnak egymástól, hogy szépen lassan egy új óceánt hoznak létre – írja a Futurism.

A Leedsi Egyetem kutatója, Christopher Moore az NBC-nek elmondta, hogy tisztán látszik: óceáni lemezről van szó, és nem szárazföldiről, mert teljesen más az összetétele és a tömörsége.

Kutatók már régóta sejtették, hogy a törésvonal szélesedik, de most a GPS fejlődésének hála egyre pontosabban tudják megvizsgálni, pontosan hogyan is zajlik a folyamat. A kialakuló óceán különleges lehetőséget biztosít majd a szakértőknek arra, hogy megfigyeljék, hogyan is zajlik le egy ilyen jelenség kezdete. Bár azt tudjuk, hogy a Föld tektonikus lemezei folyamatosan mozognak, azt egyelőre nem tudni, hogy ezt a hármat mi húzza szét egymástól.

Marginális hasadék egy sivatagi medencében, az etiópiai sivatagban. Kép: Tony Waltham / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP

Jelenleg az a vezető teória, hogy a Föld köpenyéből túlhűtött kőzetek bugyognak a felszín felé, de ezt – és az összes többi elméletet – nagyon nehéz gyakorlatban is bebizonyítani. A kutatók ezért most GPS segítségével mérik, pontosan hogyan és mennyit mozognak ezek a kőzetlemezek, és ebből próbálnak következtetéseket levonni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik