Tudomány zöldövezet

Így utazott 8000 kilométert egy apró béka

Apró, egzotikus békát fedeztek fel egy walesi élelmiszerbolt banánjai között – írja az MTI. A kétéltű a gyümölcsszállítmány között rejtőzve több mint 8000 kilométert tett meg Kolumbiából. A dél-walesi Llanelli város Asda szupermarketének egy dolgozója vette észre a hüvelyknyi élőlényt június 29-én, az üzlet rögtön értesítette az Állatkínzás Megelőzési Királyi Társaságot (RSPCA).

A békát Asdának nevezték el, és úgy vélik, hogy Kolumbiából érkezett, ahol évente több százezer tonna gyümölcsöt termesztenek, majd szállítanak Nagy-Britanniába.

A kétéltűek képesek lelassítani az anyagcseréjüket bizonyos körülmények között, Asda valószínűleg így élte túl a hosszú utat élelem és víz nélkül a hidegben.

A szakértők az állatot a Slient World Zoo To You vízi állatközpontba vitték, ahol nedves környezetben, növények között él, legyeket és szöcskéket eszik.

Kép: Getty Images

Gemma Cooper, az RSPCA munkatársa azt hitte, mindent látott már, de ez a helyzet még neki is új volt. Az állatvédő megköszönte a bolt dolgozóinak, hogy vigyáztak az élőlényre, amíg megérkeztek az üzlethez. Ginny Spenceley, a Slient World szakértője szerint amióta nem permetezik vagy kezelik a gyümölcsöket, nem ritka, hogy egy-egy béka vagy pók bekerül a szállítmányba.

A leveli békáknak mintegy 800 faja ismert, több mint 600 közülük Közép- és Dél-Amerikában él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik